Húsvéti tojásfestési technikák

2021-03-30

Készíts egyszerűen festett tojásokat!
Az egyik legegyszerűbb módszerrel, a boltban kapható tojásfestékkel bármilyen színű tojásokat készíthetsz, ha több színt veszel, többféle tojásod lesz festés után. Ha elfelejtettél tojásfestéket venni, akkor javaslom a krepp papírt. Az élénk színű papírdarabokat tedd enyhén ecetes vízbe, ez kioldja majd a színüket, a tojásokat pedig befogja. Minél tovább tartod a tojást a színes lében, annál intenzívebb lesz a hatás. Elég hozzá néhány bögre, melyekben különféle színű tojások készülhetnek.

Készíts színátmenetes tojásokat!
Itt kevesebb festékes víz legyen a bögre alján, ne lepje el az egész tojást. Először ültesd bele a tojást úgy, hogy az alját érje a festék, hagyd benne 10 percig, ez lesz a legsötétebb része. Ezután forgasd a tojást, amerre szeretnéd, de most már kevesebb ideig áztasd, a legtetejét pedig csak egy percre mártsd bele a festékbe. Variálhatod úgy is, hogy eltérő színű festékekbe is márthatod a tojásokat.


Készíts filctollakkal és körömlakklemosóval tojást!
E technikával nagyon látványos húsvéti tojásokat készíthetünk, és a gyerekek is nagyon élvezik a festegetést. Rajzoljunk élénk színű filctollakkal foltokat, vagy különféle formákat a tojásokra, majd egy fültisztítót mártogassunk bele körömlakklemosóba, és húzzuk végig a tojás felületén többször, hogy összemosódjanak a színeket.

Készíts berzselt tojást!
A régi, jól bevált berzselés, azaz levélrátétes módszerrel igazi hagyományos tojást készíthetsz. Szoríts a tojásra leveleket, apró virágokat, csavard harisnyába, kötözd össze jó szorosan a végét és mehet a forró, hagymahéjas vízbe, s talán ez a legszórakoztatóbb.

Készíts márványos tojásokat!
Különleges hatást érhetsz el pár perc alatt egy kis ecet, olaj és tojásfesték keverékével.

Hozzávalók:

- kifújt, vagy főtt tojások
- tojásfesték (ételfesték)
- ecet
- olaj

Minden színhez külön bögrét veszünk elő, beleöntjük a kis tasak festékport, 1 evőkanál ecetet, 1 evőkanál olajat, és fél -1 deci vizet. Fogjunk egy tojást, keverjük föl az olajos festéket, hogy az olaj apró cseppekre váljon szét és gyors mozdulattal mártsuk bele a tojást. Ügyesen forgassuk meg, egy kanál segítségével, majd vegyük ki a festékből, és tegyük papírtörlőre. Ahol olajfolt érte a tojást, ott nem fogta be a festék, gyönyörű mintát hagyva a tojáson. Fél perc pihenő után papírtörlővel gyengéden letapogatjuk róla felesleges festéket és már márthatjuk is bele a következő színbe. Érdemes világosabb színekkel kezdeni. Olyat is megpróbálhatunk, ha már csak egy kis területre szeretnénk egy új színt felvinni, hogy a papírtörlőn üldögélő tojásra egy kanállal csorgatunk pár cseppet az olajos festékkeverékből. A végén papírtörlővel finoman szárazra töröljük és egyúttal selymes fényt is adunk neki, a felületen maradt olajfoltok segítségével.

Készíts gyapjúból készült nemezelt tojásokat!
A nemezelés (juhgyapjú forróvizes gyúrása) ősrégi, Ázsiából származó technika. A juhgyapjúból a szappanos forróvizes gyúrás hatására ugyanis kialakul egy erős textiles anyag, Később a nemezelés kézműves technikaként terjedt el, húsvéti tojás készítésére is használták.

Kép forrása: https://impressmagazin.hu/kreativ-husveti-tojasok-10-kezmuves-technika/

Tojásfestés szalaggal
A szalagot tekerd le, vágd olyan vastagságúra, amekkora csíkokat szeretnél, majd ragaszd a tojásra. Ezután áztasd meg a tojásfestékben. Ha több színű csíkokat szeretnél, akkor a szalagokat egyesével szedd le a tojásról, majd helyezd át egy másik színű festékbe.

Készíts csipkés tojásokat!
Régi terítőkből, csipkés anyagokból gyönyörű húsvéti ruhát készíthetsz a tojásoknak.

Ha igazi csipke helyett csak csipkés mintát szeretnél a tojásra, az is könnyen megoldható: csavard bele a tojást az anyagba, majd a végét jó szorosan kösd össze. Ezután mártsd 10 percre a tojásfestékes edénybe vagy pohárba, majd csomagold ki az anyagból. A végeredmény csipkés, romantikus hatású tojás lesz.


Tekerd be hímzőfonallal a tojásokat!
Nagyon mutatós tojásokat készíthetsz ezzel az egyszerű technikával. Minél több színt használsz, annál vidámabb lesz az összhatás. Kend be ragasztóval a tojást, majd tekerd rá a fonalat, és kész is.


Tojásdíszítés decoupage-technikával
Egy szép szalvétára, szalvéta-ragasztóra és egy ecsetre lesz szükséged. Ecsettel kenj ragasztót a tojás teljes felületére, majd burkold be a szalvétával. Az ecset segítségével simítsd el a gyűrődéseket. Óvatosan kell csinálni, nehogy elszakadjon a szalvéta, ám ez kiküszöbölhető azzal, ha vastagabb fajtát használsz. Igazán látványos, egyedi tojásokat készíthetsz így, hiszen gyönyörű szalvétát bármilyen boltban találsz.

Tojásfestés természetes anyagokkal
Természetes alapanyagokból is készíthetsz olyan festéket, ami tökéletesen befogja a tojást.
Mire lesz szükséged:
• Keményre főtt (fehér) tojások
• fazék
• szűrő
• ecet
• tálak a festékeknek
• cékla konzerv
• szőlőlé (piros)
• Vöröshagyma héja (a külső, vékony rész)
• lila káposzta
• kurkuma
• tojástartó, hogy beleállíthasd a száradó tojásokat

Hogyan készül
Hideg festék - Rózsaszín:
Keverj össze 1 csésze konzerv céklalét fél teáskanál ecettel és 3 csésze vízzel.
Áztasd bele a lehűtött tojásokat fél órára

Hideg festék - Lila:
Keverj össze 1 csésze vörös szőlőlét fél teáskanál ecettel és 3 csésze vízzel.
Áztasd bele a lehűtött tojásokat fél órára.

Főzött festék - Narancssárga:
Egy edényben keverj össze 1 csésze vöröshagyma héjat (kb. 2 fej) egy teáskanál ecettel és 3 csésze vízzel. Főzd a keveréket fél órán át, hűtsd szobahőmérsékletűre szűrd le a héjmaradványokat. Áztasd bele a lehűtött tojásokat fél órára.


Főzött festék - Világoskék:
Egy tálban keverd össze 1 csésze lilakáposzta felaprított levelét 1 teáskanál ecettel és 3 csésze vízzel. Főzd a keveréket fél órát, hűtsd szobahőmérsékletűre, szűrd le a káposztaleveleket. Áztasd bele a lehűtött tojásokat fél órára.



Főzött festék - Citromsárga:
Egy edényben keverj össze 1 teáskanál kurkumát 1 teáskanál ecettel és 3 csésze vízzel. Főzd a keveréket fél órát, hűtsd szobahőmérsékletűre, szűrd le a bennmaradt kurkuma szemcséket. Áztasd bele a lehűtött tojásokat fél órára.


Tojásfestés akvarell technikával
Ehhez a technikához akrill festékre, szivacsra és ecsetre lesz szükség. A tojásokat először fekete akrill festékkel kell befesteni, majd száradás után fessünk a tojásokra körkörös mozdulatokkal kék, türkiz és sötétlila foltokat, végezetül mártogassuk a szivacsot fehér és arany festékbe, majd óvatosan képezzünk csillagokat a tojások felületén.

Kép forrása: http://citromhab.blogspot.com/2016/03/husvet-2016.html

Tojásfestés profin
Ha te különleges kézügyességgel vagy megáldva, vagy sok szabadidőd van, vágj bele nehezebb műveletekbe is! Az igazán profik horgolhatnak saját ruhát a tojásoknak, vagy horgolt tojást készíthetnek.

Tojásfestés írókával
A mintákat viasszal rajzolják a tojásra egy íróka segítségével, utána mártják festékbe.


Tojásdíszítés!
Ötletes és dekoratív választás, a lehetőségek száma pedig végtelen. Bármit ragaszthatsz a tojásra, ami csak eszedbe jut, engedd el a fantáziád!
Egyszerű papírcsíkokkal vagy bármilyen szalaggal, feldobhatod a sima, átlagos színes tojásokat.

Ragassz a tojásra bármit, amit a konyhában találsz! Tészta, magvak, mák, lencse - bármi szóba jöhet, ami neked tetszik.



Díszítsd a tojásokat gyöngyökkel, vékony szalagokkal. Különleges és gyönyörű szép ajándékot, vagy dekorációt készíthetsz így a tojásokból.


Készíts gravírozott tojásokat! Kérd meg szüleidet, hogy segítsenek!
A megrajzolt minta mentén gravírozóval áttörték a tojáshéjat, majd 3D-s festékkel kiemelték a mintát. Egységes színre festették és szalvétamotívummal díszítették.

Források:
https://szinesotletek.blog.hu/2013/03/22/mintak_es_otletek_tojasfesteshez
https://impressmagazin.hu/kreativ-husveti-tojasok-10-kezmuves-technika/
https://www.csaladinet.hu/hirek/szabadido/husvet/20074/tojasfestes_termeszetes_anyagokka