Ifjúsági könyvajánló (2020. szeptember)

Bernd Flessner -Jövőkutatás
Pillantás az ismeretlenbe

Az embert mindig is izgatta, mit hoz a holnap. Az őskorban a jövőt a jelen megismétlődésének tekintették. Azt gondolták, ahogyan a természet ismétli önmagát, úgy az idő kereke is csak körbeforog. Később az ókor embere jósok közreműködésével próbált meg utánajár¬ni az eljövendő ismeretlen titkainak. Napjainkban orákulumok helyett a jövőkutató tudósok igyekeznek megjósolni a jövőt.
Vajon elhihetjük nekik az óriásvárosokról, robotokról, gondolkodó házakról, lebegő autókról szóló víziókat?

Kerstin Gier - Rubinvörös
Időtlen szerelem trilógia

Olykor tényleg nagy terhet jelent egy rejtélyekkel teli családban élni. A 16 éves Gwendolyn legalábbis meg van győződve erről. Amíg egy napon egyszerre – mint derült égből a villámcsapás – a 19. és 20. század fordulóján nem találja magát, és világossá nem válik számára, hogy ő maga a legnagyobb rejtély a családban. Amit viszont még csak nem is sejt: az időutazások alatt kerülendő a szerelem. Mert ettől aztán tényleg a feje tetejére áll minden!

Kerstin Gier bestseller-szerző utánozhatatlan érzékkel kelti életre a legcsodálatosabb érzést a világon!
Éld át te is Gideon és Gwen kalandjait, akik szerelmükkel áttörnek az idő korlátain!

Mercedes Lackey – Leah Wilson: Harry Potter világának feltérképezése

Honnan ered Piton professzor furcsa csábereje? Mit mutat az útmutató a varázslóknak a beolvadáshoz? Miért nagyon rossz ötlet felbosszantani Hermionét? Mi a Harryre leselkedő legnagyobb veszély (Nem Tudodki)? Miben áll a Dursley-ség jelentősége? Valóban szexista Harry Potter? Pokolra jut J. K. Rowling? A kötetből mindez kiderül. Sőt még más is…

Gimesi Dóra – Jeli Viktória – Tasnádi István - A körző titka
Időfutár sorozat

Hanna nemrég költözött Budapestre, minden szokatlan: új lakás (egy hetedik kerületi gangos bérház), új iskola (a Sigray), új tanárok, és persze új osztálytársak.
Ha ez még nem lenne elég: úton-útfélen egy fura öregemberbe ütközik, megbolondul a számítógépe… és az egésznek valahogy köze van ahhoz a rozsdás körzőhöz, amit az utcán talált.
Vajon miért kell mindenkinek ez a körző? Mit akar vele kezdeni Sándor, a vén ócskás, és miért nem tud Hanna sem megválni tőle? És mi köze mindennek Bécshez, a Sakkozó törökhöz és Bujdosónéhez, a töritanárhoz?

A rejtélyek kinyomozásában segít Hannának Zsófi, a szuperokos szegedi barátnő, és Tibi, a kicsit lassabb eszű, de hűséges osztálytárs. A kalandok szüneteiben pedig arra is van idő, hogy barátságok szakadjanak meg és szülessenek újjá, no és persze szerelmek is szövődnek…

Moony Witcher - Morga, a szél mágusa
Morga, a szél mágusa trilógia

Emiós bolygó, az 500. esztendőben. Morga egy 12 éves, feketehajú, kék szemű, lila szeplős kislány. A Fehér Papnő mágikus tanításainak köszönhetően, Morga képes a felhők és a csillagok állásából olvasni, a szél illatából tudja merre kell menni, esővizet iszik, hogy megtisztítsa gondolatait és hallgatja a csendet, hogy felfedezze az energiák erejét.
A három hold bolygóján ő az egyetlen Tökéletlen, mert emberi DNS-t hordoz magában, mely a Fharok Birodalmi Törvénye szerint tiltott, ugyanis a Fharok kitörölték a lakosságból az érzések, érzelmek emlékét.

De ha Morga a Tökéletlen, akiről az ősi prófécia szól, akkor ő a Birodalmi Törvény legnagyobb ellensége, és Emiós népének egyetlen reménysége, akik már oly hosszú ideje elfelejtették a szerelmet, a szabadságot és földi életük eredetét.