Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak 11.

Amen és Maria Fisher: Természetes madárlakok
25 hívogató madárlak készítése kertünk anyagaiból
 

Az ősz beköszöntét a természet csodás színei és a hidegre fordult időjárás is jelzi. A kertek kis lakóiról való - köztük a telelő madarakról -, gondoskodás évről évre visszatérő, kedves feladat. E gazdagon illusztrált könyv természetes anyagok felhasználásával mutatja be az állathajlékok barkácsolását, ügyes kezek által létrehozott minitájkép kialakítását.

A szerzők számos, hasznos ismeretanyaggal szolgálnak a madarak világáról, érintve azokat a fajokat is, melyek az összegyűjtött gallyakból, levelekből készítik el a saját menedéküket. Az ötletek a természetvédelem jegyében kerültek felsorolásra, így a madárlakhoz szükséges anyagok kiválasztása, gyűjtése, valamint célszerű felhasználásuk is. A kis építmények részeinek kialakítása, egymáshoz illesztésének fortélyai kedves munkafolyamatnak ígérkezik, melyek között az oldalak alján fellelhető útmutató segít eligazodni.

A kiadványban olvasható információk kitérnek az elkészült menedékek díszítési ötleteire is, az élvezetes, kreatív munka egyik részét képezve. Sok-sok lehetőség tárul az olvasó elé, úgy, mint a toboz, moha, makk és egyéb termések, a kertek fáin, bokrain és az aljnövényzetekben fellelhető anyagok.
A kivitelezés tárháza nagyon széles, hiszen több házikót alkotva egy-egy falucskát, vagy elvarázsolt kastélyt teremthet a lelkes, művészi munka. A kertlakók között énekes madarakat, baglyokat, denevéreket, bogarakat is találunk, így a különböző méretű oduk, bölcsők fabrikálásán túl képet ad a kellő védelmet és biztonságot jelentő elhelyezésükről is.

A szerzők praktikus tanácsai kiterjednek az élelem beszerzésére, növelve ezzel az életközösség zavartalan működését. A kreatív megvalósítás mellett, a gyerekek számára új kifejezéssel is szolgálnak a könyv lapjai, köztük a „darázsgarázs, „bölcsőüreg”, vagy a „poszméhlak”. 

A hűvös napok közeledtével, az őszi és a téli környezet színeit tükröző fotókkal teli könyv, kellően motiválhatja a kis és nagy olvasókat a természetes madárlakok közös elkészítésére.