„Körkörös közösségek” - Hulladékcsökkentés, környezetvédelem - könyvajánló gyerekeknek

2021-11-23

A Hulladékcsökkentési hét alkalmából gyerekeknek készítettünk könyvajánlót e témában.


Butschkow, Ralf: A ​kukás

Mi történik a szeméttel? Melyik hulladékot melyik konténerbe kell dobni? Melyik jármű viszi el az egyéb, vagyis kommunális hulladékot? És mi is az a recycling? Ebben a történetben ezekre és még sok más kérdésre is választ ad Péter, a kukás.

Eck, Janine : 100 ​dolog, amit a Földért tehetsz

A Föld egy csodálatos műremek, amire mindannyiunknak nagyon kell vigyáznunk. Most biztos azt gondolod, hogy de hát te még gyerek vagy, hogyan tudnál ebben segíteni? Pedig hidd el, sok mindent tehetsz! Megosztunk veled 100 ötletet, amelyekkel nemcsak óvhatod a bolygót, hanem közben szuperül szórakozhatsz is!


French, Jess : Micsoda ​pazarlás!

Szinte minden tevékenységünkkel valamilyen hulladékot termelünk. De hová kerül és milyen hatással van a bolygónkra az ember által termelt sokféle hulladék – a szeméttől az ételmaradékon át a gyárak által kibocsátott gázokig és régi készülékekig? Hogyan mérsékelhetők az általuk okozott károk?
A kötet számos hasznos ötletet ad, mi mindent tehetünk azért, hogy a Föld élhetőbb hely legyen. Hidd el, a legegyszerűbb változtatásokkal is óriási eredményeket érhetünk el!
Jess French több gyerekkönyv szerzője, gyerekműsor-vezető, szenvedélyes természetvédő, állatorvos és a Föld védelmének elkötelezett híve.

Kienle, Dela : A ​világ műanyag nélkül

„Tegyünk egy időutazást, és repüljünk vissza 120 évet! Akkoriban még nem létezett műanyag. Az ember fából vagy fémből készítette a használati tárgyakat: a gombokat szarvból, a fésűket teknőspáncélból állította elő….”
„A tudósok valamiféle csodás anyagot kerestek: legyen formálható, könnyű, szilárd és egyszerűen előállítható. Végül a belga-amerikai kémikus, Leo Baekeland jutott el a döntő fordulatig. 1907-ben szabadalmaztatta a bakelit elnevezésű anyagot: egy nyúlós, fekete vagy barna masszát, amelyet tetszőleges formára lehet préselni…”
Dela Kielnle újságíró és gyerekkönyvek szerzője. Családjával a hollandiai Leiden városában él, az Északi-tenger közelében. A parton kagylók helyett gyakran műanyagot gyűjt!

Mancini, Paolo: Óvd a bolygót! - Műanyag

Segítenünk kell a természetnek, és mi azt is tudjuk, hogyan! Ebben a könyvben kiderül, miként küszöbölhetjük ki életünkből a műanyagok használatát. Hogy mit kell tennünk? Csak ragadd meg a lehetőséget, és megkapod a választ! Csatlakozz a környezetvédők csapatához!

Mancini, Paolo: Óvd a bolygót! - Szemét

Segítenünk kell a természetnek, és mi azt is tudjuk, hogyan! Ebben a könyvben kiderül, hogyan gyűjtsük a szemetet és mit jelent az újrahasznosítás.
Hogy mit kell tennünk? Csak ragadd meg a lehetőséget, és megkapod a választ!

Csatlakozz a környezetvédők csapatához!

Mancini, Paolo: Óvd a bolygót! - Víz

Óvnunk kell vizeinket, vigyáznunk kell tisztaságukra, és mi azt is tudjuk, hogyan! Ebből a könyvből te is megtudhatod, hogy mit kell tenned. Csak ragadd meg a lehetőséget, és megkapod a választ!

Csatlakozz a környezetvédők csapatához!

Rigal-Goulard, Sophie : Harminc ​nap szemét nélkül (vagy több)

Egy hónap szemét nélkül?
Netán egy egész év?
Vagy még több?
A Bretin család egy nap rájön, ha ők is szeretnének bekerülni az újságba, mint a szomszédaik, bele kell vágniuk a hulladékmentes kihívásba! Míg a tízéves Austin valóságos életcélnak tűzi ki a bolygó megmentését, addig nővére, Madison a háta közepére sem kívánja az új szokásokat. Ám a kihívás sokkal nagyobb kaland lesz mindannyiuk számára, mint azt kezdetben gondolták. Környezetvédelem egy nagy adag barátsággal, sok meglepetéssel és egy csipetnyi szerelemmel fűszerezve.
UNICEF-díjas kötet.
Vágj bele te is a kihívásba!
Próbáld ki, milyen egy hónap (vagy több) szemét nélkül!

Mocsok ​műanyag és számtalan szemét

Egyre több a bolygónkat károsító szemét.
Mi történik azzal, amit a szemetesbe dobsz? Hová tűnnek, és milyen hatással vannak a körülötted lévő világra?
Ez a könyv megválaszolja kérdéseidet, valamint tele van hasznos tanácsokkal és tippekkel, melyek segítenek csökkenteni a felhalmozott szemetet és újrahasználni az üveget, műanyagot, papírt és fémet. Gyűjts ötleteket, ha szívesen készítenél új dolgokat a kidobásra szánt anyagokból, és tudd meg, hogyan hasznosítják újra ezeket!
Mire vársz még?
Vedd kezedbe ezt a könyvet, és lépj fel a számtalan szeméttel szemben!

Von Kessel, Carola: Óvjuk ​a környezetet!

E kötetet lapozgatva az óvodások és a kisiskolások megtudhatják, miért szorul a természet védelemre, és mit tudunk tenni a megóvásásért.

A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.

Linkajánló

https://energiakaland.hu/
https://www.elobolygonk.hu/
http://www.pannontaj.hu/
http://szelektalok.hu/a-legjobb-otletek-gyujtemenye%EF%BB%BF/
https://www.gezenguzkobanya.hu/zold-ovoda/
https://hiros.hu/hirek/online-szabaduloszoba-a-hulladekcsokkentes-jegyeben
https://www.vizmuvek.hu/hu/fovarosi-vizmuvek/tarsasagi-informaciok/a_vizrol/tudnivalok_kisiskolasoknak/a_fold_edesvizkeszlete_veges/mit_tehetunk_a_viz_megovasa_erdekeben
https://www.athidalo.com/fold-napja-egy-nap-a-holnapert
https://www.moksha.hu/zold/klimabajnokok-bolygonk-legszenvedelyesebb-vedelmezoi-a-gyerekek
https://www.opkm.hu/?lap=dok/dok&dok_id=565#0
https://jatsszunk-egyutt.hu/10-kreativ-otlet-a-fold-napjara-gyerekeknek/
https://zoldmatek.hu/30-gyerekkonyv-a-nyari-szunetre-kornyezetunk-vedelmerol/
https://dunszt.sk/2021/01/08/orokzold-gyerekkonyvek-2/