Zöld percek - A napraforgó

Nemrég még az érett, bókoló napraforgótányérok sokasága üdvözölt reggelente, most üres szántóföldek látványa fogad munkába utazásom során. Learatták a napraforgót. 

 
Nagyon sokan ismerik, haszon és dísznövényként egyaránt közkedvelt. Európába Dél-Nyugat Amerikából hozták be a spanyol hódítók.  A napraforgó magokon kívül aranytárgyat, ékszert hoztak, amelynek díszeit napraforgó virág mintázta. A napraforgó egycsapásra népszerű lett.  „1510-ben történt spanyol megjelenése után 1616-ra az európai kertek közismert növényévé vált. Az európai művészetben is rangos helyet foglal el, gondoljunk csak Van Gogh csodálatos képeire.”

 

 Később a napraforgó virága megjelenik a textíliákon, porcelán tárgyakon is, amely a mai napig nagyon divatos.

A napraforgó magja több ezer éve alapvető élelmiszer, melyet orvosi célokra is használtak.


Emellett kitűnő madár- és kisállateleség.

 

 

Manapság olaja miatt termesztik, Argentína, USA, Oroszország és Ukrajna adja a világ napraforgóolaj termelésének 50%-t.

 

A napraforgó gyógyhatása
Méregtelenít, tisztít, csökkenti a koleszterin szintet, hasznos szemproblémáknál. A, C, B, D és E vitamint, vasat, foszfort, kálciumot, jódot, cinket, rezet és más elemeket tartalmaz.

 

Napraforgómagos ételek
Napraforgómagos saláta mix
1 bögre napraforgó mag zöld, 2 bögre csíkokra vágott spenót, fél fej apróra vágott lilahagyma, egy bögre szeletelt, nyers gomba, 1 bögre pirított szemlekocka. A hozzávalókat keverjük össze, és ízesítsük citromlével.


Napraforgómagos répasaláta


Hozzávalók:
60 dkg sárgarépa, 3 evőkanál citromlé vagy 5%-os almaecet, 2 evőkanál méz, csipetnyi só, 5 evőkanál tisztított napraforgómag, 1 csokor petrezselyem, fél mokkáskanál őrölt fekete bors, 3 dl tejföl
1. A sárgarépát meghámozzuk, megmossuk, majd gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A citromlevet egy tálban a mézzel simára keverjük, a répát beleforgatjuk és enyhén megsózzuk. Ezután letakarjuk, rövid időre hűtőszekrénybe tesszük, hogy az ízek jól összeérjenek.
2. Közben a napraforgómagot zsiradék hozzáadása nélkül (szárazon) megpirítjuk. A petrezselymet fölaprítjuk.
3. Tálaláskor a répát a borssal ízesített tejföllel leöntjük, és a petrezselyemmel meg a napraforgómaggal megszórjuk.
4 főre
Elkészítési idő: 20 perc

 

Napraforgó és szezámmagos kenyér


Hozzávalók:
• 760 g liszt,
• 250 ml langyos tej,
• 125 ml olaj,
• 2 tojás,
• 1 kávéskanál cukor,
• 2 kávéskanál só,
• 1 csomag élesztő,
• 10 dkg vaj a kenéshez,
• szezám-, napraforgómag

Elkészítése:
1. Először egy kevés langyos tejben felfuttatjuk az élesztőt a cukorral.
2. Majd a felfutott élesztőt hozzáadjuk a liszthez, beletesszük a többi alkotórészt is. Összedolgozzuk, dagasztjuk, kelesztjük. Jól kezelhető, simuló nem ragadós tésztát kapunk.
3. Két részre osztjuk, majd a felét még öt részre. Az öt tészta darabból négyet 22 cm átmérőjű körré nyújtunk, az ötödiket 24 cm átmérőjű körré.
4. Nagy méretű tepsibe sütőpapírt teszünk, ebbe kerülnek a lapok egymás tetejére, utolsónak a nagyobb,úgy, hogy a széle körbe lelógjon. Minden lapot külön-külön megvajazunk, csak a legfelsőt nem.
5. A kör szélétől 1 cm-re kezdődően bevágjuk a tésztát csillag alakban nyolc helyen. A kapott háromszögeket ezután kifele hajtjuk, ezek a napraforgó külső szirmai.
6. Jön a másik tészta. Ennek a tésztának a negyedét félre tesszük. A 3/4 rész tésztát szintén öt egyenlő részre osztjuk.
7. Négyet 18 cm-es körré, az ötödiket kicsit nagyobb 20 cm-es körré nyújtjuk. Ugyan úgy, mint az előzőnél, most is minden lapot külön-külön vajazva, belerakjuk középre a 20 cm tésztával a tetején. Ezeket is  a szélétől 1 cm-re indulva bevágjuk 8 részre csillag alakban. Ügyelve rá, hogy most a vágások a külső szirmok közepén legyenek, majd kihajtogatjuk a tésztát. Így a kisebb szirmok a nagyobb szirmok közé esnek. A maradék tészta lesz a közepe.
8. Az egész tésztát átkenjük tej-tojássárga keverékkel. Megszórjuk magokkal. A külső szirmok szezámmagosak, a közepe napraforgómagos.
10 percet pihentetjük még és utána sütjük.

 

Dísznapraforgók


Az alacsony fajták cserepes növényként is nagyon mutatósak, de gyepfelületben szolitercsoportként a leghatásosabb. A magasabb fajtákat virágágyakba háttérnövénynek, kerítések, falak mellé takarónövénynek telepítsük. Vágott virágnak is kiváló. A törpe napraforgó vetésére tavasszal kerüljön sor, amikor a nappalok már melegebbek. Egy közepes méretű virágcserépbe 1 magot ültessünk kb. 1-1.5 cm mélyre.  A csírázás idején tartsuk a talajt nedvesen. Beltéren olyan helyet keressünk számára, ahol legalább 6 órán át fény éri. A fényigényhez hőigény is társul. 

A napraforgót tarthatjuk erkélyen is, ne feledjük hetente tápoldatozni. Ha a hajtáscsúcsot kicsípjük, a növényt bokrosodásra késztetjük. Ha inkább egy-két nagyobb virágot szeretnénk, ne csípjük le a hajtást, viszont gondoskodjunk növénytámaszról.

 

Forrás:
https://kertlap.hu/napraforgo/
https://hu.wikipedia.org/wiki/Napraforg%C3%B3k_%28Van_Gogh_festm%C3%A9nyei%29
https://receptletoltes.hu/arch%C3%ADvum/6542
https://ketkes.com/a-napraforgo-kenyer-az-unnepi-asztal-disze-nagyon-mutatos-ez-a-napraforgomagos-es-szezammagos-kenyer-teszta/