Zöld percek - A kerecsensólyom

A kerecsensólyom már másodszor az év madara 2024-ben

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület magalakulásának 50. évfordulójára nem véletlen, hogy a kerecsensólyom lett a 2000. év után immár másodszor az év madara, hiszen ez egy természetvédelmi sikertörténetet jelentő faj hazánkban.

Hazai elterjedése elsősorban az Alföldre összpontosul, azon belül is a hegylábi területekre, a Mátraaljára és Bükkaljára. Kisebb mennyiségben költött az Északi-középhegységben, a Dunántúli-középhegységben is, ahol időnként ma is előfordul.  Kis számban még megtalálható a Kisalföldön.

A faj európai populációjának védelmében Magyarországnak kiemelkedő szerepe van, hiszen kontinensünk élő állományának a 60 %-a hazánkban költ.  

A fészkelőhely megválasztásában az elmúlt évtizedekben jelentős változások történtek.  Korábban sziklafalakon fészkelt, majd magasfeszültségű távvezetékek tartóoszlopain, a jelenlegi állomány elhagyott ragadozómadár-fészkeken, gallyfészkeken, ritkább esetben a varjúfélék elhagyott fészkeiben költ, mivel saját maga nem épít fészket.


 

A gyűrűzött madarak és a jeladóval felszerelt példányok megkerülési adatai bizonyították, hogy fészkelőhelyeiktől több ezer kilométerre is elkóborolnak.
A következő távoli helyeken figyelték meg őket: Oroszországban, Kazahsztánban, Szaúd-Arábiában, Líviában és Egyiptomban.  
A legtávolabbra elrepült, hazánkban gyűrűzött kerecsensólyom Afrika nyugati permén Mauritániban, a jelölés helyétől 4289 km-re került elő.
A legidősebb gyűrűzött madár, amelyet fiókakorában a fészken jelöltek, a megkerülési adatai szerint 6825 napot, azaz 18 év, 8 hónap és 5 napot élt.

 

Ritkasága miatt hazánkban ma már fokozottan védett faj, amelyre szigorú védelmi előírások vonatkoznak. Egy kerecsensólyom elpusztítása esetén kiszabható bírság 1 millió forint.
 

További hasznos információkat tudhatsz meg a következő videókból:
https://www.youtube.com/watch?v=rHXeuNLYLUo
https://www.youtube.com/watch?v=m0UZf5dSaCU

Felhasznált irodalom: 
Állatvilág 2024. január-február 
https://pixabay.com/hu/images/search/kerecsens%c3%b3lyom/