Ifjúsági könyvajánló (2020. október)

Benina – A Boszorka fénye 
Bíborhajú sorozat

Claire White nem mindennapi tinédzser. Claire White Boszorka, méghozzá az Utolsók egyike, vagyis tisztavérű, akikből már alig él a világon, mert a varázslattal bíró teremtésekkel a boszorkányüldözők parancsára különös lények, a Zsoldosok kegyetlen módon végeznek sorba.
Mivel a tizennyolc éves Claire szülei meghaltak, a nagybátyjánál lakik, és emberek között és akként is nő fel. Nehezen fogadja el másságát, egyszerű, átlagos tinédzser szeretne lenni.
Aztán Gideont, egykori mentorát és jó barátját a szeme láttára öli meg az egyik legkönyörtelenebb Zsoldos menekülés közben, és Claire élete innentől kezdve megváltozik.


David Clement-Davies - Tűzhozó

Különös jövendölés járja a szarvasok népe között: A prófécia szerint egy nap megszületik a bikaborjú, homlokán a jellel. Bátorsága szabadságot hoz a szarvasoknak, ereje megsemmisíti legádázabb ellenségüket.
Rannoch azon az éjszakán jött a világra, amelyen apját meggyilkolták. Megszökött a csordától, ahol a hatalomvágy elpusztít mindent, ami jó. Gyilkolásra elszánt bikáktól üldözve veszélyes útra lépett, hogy visszatérve szembenézzen végzetével és felvegye a harcot az erővel, amely elüldözte.
E sötét, zavaros időkben beteljesedni látszik a Jövendölés…

„…teli van izgalommal, amely a lapokról egyenesen a képzeletünkbe szökken. Kivételesen összetett, mozgalmas és lebilincselő mestermű."
Susan Harrison, Amazon.co.uk

Jen Green - Óceánok 30 másodpercben


30 vizes téma tengermániásoknak mindössze fél percben
30 vizes téma tengerbiológus tanoncoknak mindössze fél percben!
Tudtad, hogy a Föld kétharmadát víz borítja? Szörfölj az izgalmas tények és adatok tengerén! Ne aggódj, segítünk, hogy a felszínen maradj!
Fedezd fel az óceánokat és a bennük élő teremtményeket!
Értsd meg, hogyan alakítják kék bolygónk felszínét a hullámok, a szél és az időjárás! Ismerd meg az óceán élővilágát fenyegető veszélyekről és a klímaváltozásról!


Somfai Anna - Barátságháló


Időutazásos kalandok a múltban és egy másik dimenzióban! Lencsi és Fülöp egy különleges képességű macska segítségével nemcsak a gonosz ellen szövetkezik, hanem egyúttal a szigorú Márti néni körül szakadozó barátsághálót is újraszövi. Fantasztikus meseregény a világot összetartó hálókról.
Somfai Anna író, fizikus ezzel a kézirattal 2017-ben megnyerte az Aranyvackor pályázat különdíját.

„Fülöp leheveredett az ágyára, és a Star Wars posztert bámulta, amit még papától kapott, amikor az utolsó részt együtt megnézték. Miféle erő lakozhat a barátságkristályban? Amióta kézbe fogta, biztos volt benne, hogy a kristályban valamiféle pozitív erő lakik. Vagy csak jó célra használta, mint a jedik? Előhúzta a zsebéből a kristályt, vizsgálgatta, forgatta. A barátságkristály szürke színben csillogott, és a végtelen jelnek csaknem a fele fényesen ragyogott rajta. Vajon Kasztórnak mi szüksége van a kristályra?”
 

Jules Verne- Utazás a Holdba
Verne és a Hold sorozat 


A baltimore-i tüzérklub a béke beköszöntével a fenyegető tétlenség elől példátlan vállalkozásba menekül: ágyúlövedéket akar fellőni a Holdba. Egy kalandos fantáziájú francia utasnak jelentkezik az űrlövedékbe – s tüstént akad két amerikai útitársa is.
A nagy kísérlet átmeneti izgalmak után sikerrel jár, ha nem is az elképzelés szerint: leszállniuk ugyan nem sikerül – mai ismereteinkkel hozzátehetjük: szerencséjükre –, hanem a Holdat megkerülve páratlan tapasztalatokkal gazdagon térnek vissza a Földre.