Ifjúsági könyvajánló (2024. április)

 

Tíz éven felülieknek ajánljuk:
 

Joyce, William: Ollie hazatalál

„Egy játék sokkal több lehet, mint egy tárgy, amivel elszórakoztatjuk magunkat. Csoda válhat belőle.”

A játékok titkos birodalmát számtalan rejtély szövi át.
Ezek egyike a Játékok Becsületkódexe, ami azóta létezik, amióta vannak kisgyerekek.
Rejtély az is, milyen varázslat útján lesz valamiből egy gyerek kedvenc játéka. Ez a legnagyobb elismerés, amit a Játékvilág egy tagja kaphat.
Ollie különleges játék, Billy anyukája saját kezűleg varrta, hogy az Billy életének fontos része legyen. Ollie aztán annak rendje és módja szerint Billy legjobb barátja, bizalmasa, játszótársa és igen, „kedvence” lett.
Játékvilágban azonban gonoszok is élnek, közülük is a legrettegettebb gaztevő Zozó, a bohóckirály. Ő és a csatlósai, az alamuszok, megfogadták, hogy elrabolnak minden kedvenc játékot, és addig tartják őket fogva, amíg el nem felejtik a gazdáikat, és örökre el nem kallódnak.
Amikor Ollie is fogságba esik, Billynek ki kell mentenie a kedvencét Zozó föld alatti csarnokából, az erdő mélyén, az éjszaka közepén.
Egy séta a fák közt még soha nem rejtegetett ekkora izgalmakat! Kalandos történet a bátorságról és a barátságról! Éld át! Neked szól.
  

Luhn, Usch: Lili és a varázs cipők: A sárkányok gyémántja

Varázscipők!
Bátorságot öntünk beléd, önbizalmat adunk, és erőt. Ha segítségre van szükséged, előbb-utóbb biztosan te is rálelsz a titkos cipészműhelyre.
Rozi már számos izgalmas helyén élt a világnak, csakhogy időközben igencsak elege lett az örökös költözködésből és a magántanulóságból.

Szívesebben járt volna egy teljesen átlagos általános iskolába, ahol nap mint nap láthatta volna a barátait. Erről azonban először is meg kellett volna valahogyan győznie a szüleit, akik ezúttal egy alpesi fogadót nyitottak újra. Vajon sikerül Lilinek és segítőinek egy varázscipővel megoldaniuk Rozi gondjait?

Stowell, Louie: LOKI: Egy majdnem jó isten naplója

Amikor eltűnik Thor kalapácsa, na kit gyanúsít mindenki? Persze, hogy engem, Lokit, ki mást?
Ez olyan igazságtalan!
Hiszen én már jó vagyok! Ahhoz, hogy tisztázni tudjam magam:
1., MEG KELL TALÁLNOM THOR IMÁDOTT KALAPÁCSÁT
2., LE KELL LEPLEZNEM A VALÓDI TOLVAJT
3., MINDENKIT RÁ KELL VENNEM, HOGY BEISMERJE, HOGY MEKKORÁT TÉVEDETT
(Ugye nem is kérdés, hogy az utolsó pont a legfontosabb?)

Taylor, Thomas: A Malamandra

Ha valahol lehetséges a lehetetlen, akkor az Iszonypart.
Télen nem sok ember látogat Iszonypartra. Még a helyiek is elkerülik a tengerpartot, amikor leszáll az éj, és szél süvölt az Agyar Sziklák és a Leviatán csatahajó roncsa körül. Néhányan még ma is esküsznek rá, hogy látták arrafelé az irtóztató malamandrát…
Citromos Herbert, a Grand Nautilus Hotel talált tárgyasa tudja, hogy nem könnyû visszajuttatni az elveszett holmikat jogos tulajdonosukhoz. Különösen, ha nem valami veszik el, hanem valaki. Fokföldi Viola szüleinek tizenkét évvel ezelôtt veszett nyoma, és senki sem tudja, mi történt velük. A lány Herbit bízza meg, hogy segítsen megtalálni ôket. A nyomozás során rájönnek, hogy eltûnésüknek köze lehet a legendás tengeri szörnyhöz, a malamandrához.
Iszonypart mindig is hátborzongatóan rejtélyes hely volt, ahol különös történeteket mos ki a víz. Most viszont még furcsább lett…
Két gyerek, aki bátor elszántsággal vág neki, hogy egy régi legenda végére járjon. Csakhogy ebben a városban a legendák néha… harapnak.
Kövesd Herbit és Violát az izgalmas és veszélyes nyomozásban! A szerző a Harry Potter borítótervezője, aki immár saját művét is illusztrálta.

Lőrincz Andrea – Nagy Ádám: Égi megbízás

Rosszul döntöttél, így el kell hagynod az Édenkertet… De ne keseredj el, kapsz még egy esélyt! Kalandozz a történelmen át Luciferrel, ízlelj meg eszméket, dönts helyesen, hogy boldog véget érjen az égi küldetés!
Ebben az interaktív történetben Te döntheted el:
FÁRAÓ LESZEL, VAGY RABSZOLGA?
ERKÖLCSÖS LESZEL, VAGY CSAPODÁR?
HŐS LESZEL, VAGY ÁRULÓ?
TUDÓS LESZEL, VAGY KURUZSLÓ?
HOGYAN FOLYTATÓDJON A FRANCIA FORRADALOM?
MEGMENTED-E AZ EMBERISÉGET EGY VILÁGJÁRVÁNYTÓL?
A Madách Imre drámája nyomán készült interaktív történetben minden jelentős fordulópontnál döntés előtt állsz, és ez a döntés határozza meg, melyik oldalon folytatod az olvasást. A történelem és a jövő számos helyszínén garázdálkodhatsz Egyiptomtól Pekingig, s hogy ne keveredj el, ajándékba adunk két könyvjelzőt, amelyeket a könyv oldalhajtásából téphetsz le. A játékban hol segítségedre, hol károdra lesz Lucifer, de jobb, ha a szívedre hallgatsz, így megtalálhatod Évádat és a közös jövőtöket.

Ruhe, Anna: Az illatok bűvös patikája: Valami van a levegőben

Elsőként a levegőt betöltő különös illatok tűnnek fel Lucie-nak, amikor belép a családja új otthonául szolgáló ősrégi villába. A kíváncsi lány azonban hiába járja keresztül-kasul a házat, nem leli az illatok forrását, a padló alatt talált kulcs pedig egyetlen zárba sem illik. Vajon valahol egy titkos szoba rejtőzhet? Lucie öccsével, Benivel, és a szomszéd fiúval, Mátéval közösen indul el megfejteni a rejtélyt, és amikor végre rálelnek a ház illatokat árasztó, elrejtett részére, alig hisznek a szemüknek.

A plafonig érő polcokon apró üvegcsék sorakoznak, ameddig csak a szem ellát, és mindegyikben pezseg vagy csillámlik valami. Csakhogy az üvegcsék nemcsak kellemes meglepetéseket, hanem veszélyeket is rejtenek – és az egyiküket soha, de soha nem lenne szabad kinyitni…

 

A könyvajánlók és könyvborítók a www.moly.hu oldalról származnak.