Ízelítő új könyveinkből (2018.06.05.)

Dániel András: Mit ​keresett Jakab az ágy alatt?
Jakab a szobájában játszik. Billenős teherautóját, Klárikát tologatja, amikor szörnyű dolog történik… Klárika felborul, és az üveggolyók begurulnak az ágy alá. Az ágy alatt bizony sötét van, nagyon sötét. Jakab fél – de mégis bemászik! Ebből a gyönyörű, hatalmas, böngészőszerű mesekönyvből kiderül, hogy az ágy alatt igaziból egy új, színes és izgalmas világ rejtőzik. Ott van persze a rémisztő Hómama meg a Szőrizéke, de talán mégsem kell tőlük annyira félni! És rajtuk kívül még rengeteg csodálatos hely a vízibusz pályaudvartól a Nyalókába Ragadt Legyek Szabadtéri Múzeumáig. Aki ismeri Dániel András szokatlan és végtelenül mulatságos lényekkel és eseményekkel benépesített színpompás és bizarr világát, az nem fog csalódni ebben az esztrádkönyvben – ami egyszerre böngésző, mese, interaktív képeskönyv. Aki nem ismeri, az pedig ne halogassa, kössön vele közeli ismeretséget, jól fog járni!
5 évnél idősebb gyerekeknek és felnőtteknek.

Deákné B. Katalin: Anya, ​miért lett ez a nevem?
Hároméves kor körül a gyerekek viselkedése sokban megváltozik. Ekkortól a szülők megkezdhetik a belátáson alapuló nevelést, ami azt jelenti, hogy a kicsik lassan megértik az összefüggéseket, átlátják az okokat és számolni tudnak a következményekkel. Így egyre jobban elfogadják azokat a szabályokat, amelyek ellen addig ösztönösen tiltakoztak. E könyvecske néhány dolog egyszerű magyarázatát nyújtja a számukra, amelyek segítenek megérteni, hogy a szüleik mit, miért várnak el tőlük.
A kiadványban szó lesz a rend fontosságáról, az esti fürdésről, az alvás alapvető szerepéről, a fogmosás fontosságáról, és így tovább.

Facskóné Németh Csilla (szerk.) · Takácsné Kiss Anikó (szerk.): Játék-özön
Játékgyűjteményünk ​célja elsősorban az, hogy segítséget nyújtsunk az óvodai és iskolai szabadidős programok hatékony, fejlesztés-orientált megszervezéséhez. A játékok többsége közismert és szeretett, de talán néhány közülük már feledésbe merült. Sokféle gyűjtemény látott már napvilágot e témában – mely kiadványok nekünk is segítségünkre voltak –‚ azonban szeretnénk abban újszerűt nyújtani, hogy a játékokat a főbb képességterületek szerint csoportosítottuk, és igyekeztünk őket nehézségi sorrendbe rendezni. Az egyes képességterületek nem különíthetők el egymástól, hiszen szoros kölcsönhatásban állnak. A különböző játékok során más-más területen van a hangsúly, de egyidejűleg több képességterületet fejlesztenek. Így előfordul, hogy egy játék többször szerepel gyűjteményünkben, más-más fejezetben. A leírások végén pedig felsoroltuk azokat a képességeket, készségeket is, amikre az adott tevékenység leginkább hatással van.

Hossfeld, Dagmar: Bori ​és a cserediák
Welcome to Hungary!
Nagy az izgalom a 6. a-ban! Látogatóba érkezik egy másik hatodikos osztály – méghozzá Angliából!
Mindenki szeretne befogadni valakit. Borinak sikerült meggyőznie a szüleit, és már borzasztóan várja a cserediákot, aki náluk fog lakni. Nagy lesz a csodálkozás, amikor végre megérkezik. De Palira még nagyobb meglepetés vár…

Kiss Judit Ágnes: Babaróka ​ajándéka
Mint valami jótékony burok, úgy vesz körül minket ez a mesekönyv. Amikor ebből mesélünk, akkor minden a helyén van, akkor minden jó.

Lisovskis, Marjorie - Verdick, Elizabeth: Hogyan ​húzd ki a méreg méregfogát
A Hogyan húzd ki a méreg méregfogát? című kötet fiataloknak, tinédzsereknek szóló, gazdagon illusztrált kötet egyfajta önjavító eszköz a düh kezelésére illetve a dührohamok megelőzésére. Segít számukra tisztázni az ezzel kapcsolatos érzéseiket, gyakorlati útmutatót ad a düh kezelésére.

Mészöly Ágnes: Slutty ​az űrből
Ez hihetetlen! Ali épp összezördül a barátaival, akik nem hiszik el neki, hogy fej nélküli űrlény igenis létezik, amikor a vihar egy furcsa, rongyszerű lényt sodor az erkélyre. Miután megszárad, a lényről kiderül, hogy Sluttynak hívják, és nemhogy feje nincs, de ráadásul gondolatátvitellel beszélget. Egyébként viszont ugyanolyan kíváncsi, rosszcsont kisiskolás, mint Aliék, csak épp egy másik bolygón él! Kedvenc szórakozása, hogy megváltoztatja a tárgyak méretét. Ebből aztán szép kis zűrök kerekednek… Barátkozz össze Alival és Sluttyal, nevess az iskolai kalamajkákon, és tarts velük földi és bolygóközi kalandjaik során!

Paulik Móni · Vincze Zsuzsi: Lili ​és a bátorság
Lili ​egy átlagos kislány, aki egy nem mindennapi helyen él: a cirkuszban. Sok barátja van a bohóctól az állatidomárig, de legjobban a Bűvészt szereti a társulatból. Lili arról álmodozik, hogy majd egyszer, csakúgy mint az Anyukája, ő is a Cirkusz Királynője lesz. Ehhez viszont nem elég a sok gyakorlás, bátorságra is szüksége lenne, amit a Bűvésztől remél megkapni. De csodatévő varázsige helyett egy olyan nehéz titkot kap, ami miatt legszívesebben már a Cirkuszból is menekülne.Vajon sikerül-e Lilinek megtalálnia a nyomasztó titok elleni varázslatot? Egyedül harcol, vagy lesz bátorsága segítséget kérni? Ez a könyv azért született, hogy felnőttek és gyerekek egy szerethető, átélhető mese kapcsán beszélhessenek olyan érzékeny és fontos, de többnyire elhallgatott témáról, mint az intim testrészekre vonatkozó szabályok, hogy egy felnőttnek is lehet nemet mondani, és hogy mi a különbség rossz titok és jó titok között. A Lili és a bátorság célja a szexuális bántalmazás megelőzése. A mese szerepe, hogy viselkedési mintát nyújtson kritikus helyzetben, illetve megerősítse a gyermeket abban, hogy baj esetén mindig legyen bátorsága segítséget kérni egy olyan felnőttől, akiben megbízik. Ez a könyv kiindulási pontként szolgálhat azoknak a szülőknek is, akik eddig nem tudták, hogyan kezdeményezzenek beszélgetést a témában.

Szeretlek anya!
Sokszor ​azoknak fogalmazzuk meg a legnehezebben, hogy mennyire fontosak nekünk, akiket a legmélyebben, megmásíthatatlanul szeretünk. Akikkel a kötelékünk nem vágható el.
Ők az édesanyáink, és ezek leszünk mi is valakinek, amikor anyává válunk.
Ahogy megpillantottuk a zseniális művész, Quentin Gréban festményein az anyákat, éreztük, hogy mennyire jó lenne magyar alkotókat felkérni; írják meg gondolataikat, meséiket, vallomásaikat a belga illusztrátor képei mellé.
Így állt össze ez az album, telis-tele hiteles írásokkal az anyaság sokszínűségéről.
Almási Kitti, Balázsy Panna, Berg Judit, Boldizsár Ildikó, Csapody Kinga, Erdős Virág, Farkasházi Réka Hadas Krisztina, Halász Judit, Havas Dóra, Horváth Lili, Karafiáth Orsolya, Kádár Annamária, Kárász Eszter, Koós Réka, Kozma Orsi, Krizsó Szilvia, Lackfi János, Nádori Lídia, Péterfy-Novák Éva, Rácz Zsuzsa, Schäffer Erzsébet, Soma Mamagésa , Szabó T. Anna, Szulák Andrea, Szurovecz Kitti, Tóth Krisztina, Tamás Zsuzsa, Tordai Teri, Turi Tímea, Ungár Anikó – ők vállalták, hogy megosztják velünk érzéseiket, emlékeiket, történeteiket.
Lepjük meg édesanyánkat, nyújtsuk át annak, aki épp anyává válik, olvasgassuk gyerekeinkkel, hátha könnyebb lesz átadni, hogy mit jelent: Szeretlek, anya!

Weigelt, Udo: Mia ​és a macskamedve mesés kalandjai
Mia nagyon izgatott. Most először maradhat otthon egyedül. De mihez kezdjen magával, amíg Mama nincs otthon?
Kész szerencse, hogy Carlo nagyon tapasztalt, és még egy különleges képessége is van: rá tudja bírni Mia kis szőnyegét, hogy repüljön.