Könyvajánló (2017.12.18.)

Kovalovszki Zoltán: Makaramuki mondókás könyve 
„Buksi maci, altass el…” – szól az altató, és a színes képeken megelevenedik előttünk a kistestvérét váró óvodás élete. Kirándulás, fogmosás, születésnap, szobai és udvari játékok, az évszakok változása és még számtalan érdekes téma, amivel a kisgyerekek nap mint nap találkoznak


Maletić, Gordana: A Hókirálynő
A hókirálynő meséje a tiszta, őszinte szeretet diadalma az önző, nagyravágyó hatalommal szemben. Gerda és Kay története híven tükrözi Andersen csodálatos mesevilágát, melybe beleveszni nem csak élvezetes, de tanulságos is bármely korosztály számára.

Mi a legerősebb a világon? : 400 találós kérdés és talányos mesék a világ minden tájáról
Hány feje van az embernek? Hányat lép a kígyó egy nap? Melyik ágon nincsen levél?
A Népmesekincstár mesegyűjteményeket kiegészítő új, Népmesekincstár Plusz sorozat részei az életünket át- meg átszövő, a nyelvünkkel, gondolkodásunkkal és mindennapi életünkkel kapcsolatos, évszázadok alatt felhalmozódott tudást gyűjtik össze különböző témákban.
A sorozat első kötetében a találós kérdéseké a főszerep. Közülük ebbe a válogatásba azok kerültek, amelyek a mai gyerekek számára is megfejthetők és érthetők, mert élő ismeretanyagra és aktív szókincsre épülnek.
A korszerűsége és sokszínűsége miatt hiánypótló gyűjteményben olvasható 400 találós kérdést és 16 talányos mesét Bajzáth Mária mesepedagógus a világ minden tájáról válogatta. A tematikus fejezetek (pl. állatok, tárgyak, égitestek, ember) kezdő, középhaladó és haladó szint szerint tagolódnak, így mindenki örömét lelheti a könyvben, hiszen ebben a műfajban éppúgy kezdő lehet a négyéves gyerek, mint a 103 éves dédszülő, aki sohasem foglalkozott találós kérdésekkel.

Ajánljuk még a Mit? Miért? Hogyan? sorozat legújabb darabjait:
FÖLDÜNK (MIT? MIÉRT? HOGYAN? PROFI TUDÁS)
A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás sorozatának e kötete bolygónkkal ismerteti meg a gyerekeket. Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad: Hogyan keletkezett a Föld? Hogyan fejlődött ki az élet a Földön? Miért ömlik minden folyó a tengerbe? Miért kell a Földnek légkör? Mit csinál egy vulkanológus? Mit lehet tenni a környezet védelméért?

AZ ÓKORI RÓMA (MIT? MIÉRT? HOGYAN? PROFI TUDÁS)
A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás sorozatának e kötete a Római Birodalommal ismerteti meg a gyerekeket. Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad: Valóban Romulus alapította Rómát? Hogyan lett egy kis településből szuperhatalom? Kik voltak a leghíresebb császárok? Hogyan zajlottak a római kocsiversenyek? Kik vívtak élethalálharcot a Colosseumban? Mennyire volt nehéz a legionáriusok élete? Mit hagytak ránk a rómaiak?

A VILÁG CSODÁI (MIT? MIÉRT? HOGYAN? PROFI TUDÁS)
A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás sorozatának e kötete az ókori világ hét csodájával, a világ hét természeti csodájával és a modern világ hét csodájával ismerteti meg a gyerekeket. Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad: Az ókori világ melyik csodája létezik ma is? Kik voltak a gladiátorok? Melyik a leghíresebb maja város? Hogyan épülnek a hidak? Melyik a leghíresebb New York-i toronyház? Melyik torony vonzza leginkább a villámokat? Hogyan keletkezett a Grand Canyon? Milyen csodavilágokat rejt a tenger?

A VILÁGŰR (MIT? MIÉRT? HOGYAN? PROFI TUDÁS)
A Ravensburger Mit? Miért? Hogyan? Profi Tudás sorozatának e kötete a világűr rejtélyeivel ismerteti meg a gyerekeket. Többek között ezekre a kérdésekre is választ ad: Miért van a Holdon annyi kráter? Hogyan működik az űrruha? Miből van az üstökös csóvája? Mik az aszteroidák és a meteoroidok? Hogyan születnek a csillagok? Miért lát olyan jól a Hubble? Mi az a fekete lyuk?