Könyvajánló (2018.07.15.)

 

Acsai Roland: Csipkerózsika

Nagy öröm éri a királyi párt, lánygyermekük születik. A keresztelőn azonban hívatlanul feltűnik a gonosz Carabosse, és megátkozza a csecsemőt. Tizenhat évvel később a rontás beteljesül, Auróra hercegnő mély álomba szenderül, amiből csak egy herceg szerelmes csókja ébresztheti fel. Ezzel a kötettel régi adósságát törleszti a Holnap Kiadó, a Diótörő és A hattyúk tava után a harmadik Csajkovszkij-balettet feldolgozó mesekönyv, a Csipkerózsika is napvilágot látott. A jól ismert történetet Acsai Roland tollából, Pásztohy Panka tündéri rajzaival nyújtjuk át az olvasónak. A könyvhöz mellékelt CD-n a balettmű legismertebb dallamai csendülnek fel.

 

 

 

Berg Judit - Kertész Erzsi: A ​négy madár titka

Az egész egy titkos ládikával kezdődik, és a rejtélyek egyre csak szaporodnak: Mit rejt a titkos tégely? Hová tűnt Gerda? Mik azok a furcsa rajzok a füzetében? Kicsoda DR?
És miről csicseregnek a madarak? Kövesd a sorokat és nyomozz együtt Kikivel! „Galamb mutatja az utat, Sas őrzi a fészket. A titok fölött holló köröz, A veréb nem közönséges madár.”

8 éves kortól

 

 

Dabos, Christelle: A ​tél jegyesei

Anima ​lakói szerint a tárgyaknak lelkük van, különös adottságaik révén pedig kommunikálni is tudnak velük. Ujjaik alatt összeforr minden, ami szakadt vagy törött, érintésük nyomán feltárul a tárgyak és használóik múltja is. Ophélie azonban nem csak ezért különleges: briliáns ügyességgel közlekedik a tükrökön keresztül. Békés hétköznapjainak azonban a Matrónák döntése vet véget: el kell hagynia otthonát, férjéül pedig a megmaradt világ legrosszabb hírű Sarkáról származó, gyűlölt és rettegett kincstárnokot, Thornt szánják. De vajon miért éppen őt? Új otthonában a Délibábosok trükkjeinek köszönhetően semmi sem az, aminek látszik. A lánynak az állandó káprázattal és a Sárkányokkal is meg kell küzdenie: a Légvár az a hely, ahol az ember a saját gondolataiban sem lelhet biztonságra. Ophélie ráébred, hogy a Légvár nemzetségei hatalmi harcának közepébe csöppent. Hogy megmeneküljön, álruhát ölt…
Történet egy felejthetetlen hősnőről egy részletgazdag és izgalmas világban, tele cselszövéssel és meglepetéssel. Christelle Dabos trilógiájának első kötete számos irodalmi díjat nyert, és a legnagyobb francia kiadó, a Gallimard első könyveseknek járó elismerését is magáénak tudhatja.

 

Fekete Annamária: Sürgő-forgó ​Budapest

Így működik a főváros

Tudod-e, honnan érkezik a tiszta víz a fürdőszobai csapotokba? És hogy utána hova tűnik el a lefolyón keresztül?

Mit gondolsz, mi melegíti a radiátort? És hova viszi a kukásautó a szemetet?

Szerinted mit csinálnak a kéményseprők? És mitől működnek a közlekedési lámpák?

Vajon kik azok a hídmesterek? És melyik a világ leghosszabb villamosa?

És legfőképpen: miért baj, hogy vörösfülű ékszerteknősök élnek a Feneketlen-tóban?

Ha szeretnél választ kapni ezekre az izgalmas kérdésekre, és még többre is kíváncsi vagy a főváros működésével kapcsolatban, akkor mindenképpen olvasd el ezt a könyvet! Talán olyan dolgokat is megismerhetsz belőle, amit a szüleid sem tudnak. A rengeteg érdekes foglalkoztató feladat segítségével pedig ellenőrizheted, mit tudtál meg Budapest nem látható életéről.

Lepd meg a szüleidet, és mesélj nekik a főváros titkairól!

 

 

Gimesi Dóra: A ​macskaherceg kilencedik élete

Tudtad, hogy a Városligetben az öreg platánt igazából özvegy Závoczki Endrénének hívják? Az is megeshet, hogy egyszer csak mesélni kezd a kőkirályfi és a vízi tündér szerelméről, amitől megállt Budapesten az idő, és minden tele lett boldogsággal. De nemcsak a városligeti, a Tisza-parti fák is sokat tudnak mesélni: egy tavasztündérről és a Macska-hercegről, a szorgosról és a csélcsapról, akiket mégis összeköt egy láthatatlan fonál, amit a halál sem tud elszakítani.

Ahogy a szerelmesek, úgy fonódik össze Gimesi Dóra meséiben és Szegedi Katalin képeiben a humor és az érzelem, a hétköznapok és a lírai képzelet világa.

Ajánljuk mindenkinek 6 éves kortól, akár kiskamaszoknak és felnőtteknek is, akik hagyják, hogy magával ragadja őket a mese és az ezerarcú szerelem ereje.

 

Kertész Erzsi: A feltaláló

A Most én olvasok!-sorozat elindításával a Pagony régi vágya teljesült: egy szisztematikusan felépített, pedagógusi szakértelemmel megtámogatott kortárs, magyar „olvasni tanulok”- sorozatot építünk.
A Pagony legkiválóbb szerzői írnak a sorozatban: Berg Judit, Finy Petra, Gévai Csilla és Igaz Dóra után most Kertész Erzsi folytatja a sort Fecó történetével. Fecó amióta csak az eszét tudja, feltaláló akart lenni. A magától játszó zongora és a mindig kapuba guruló focilabda után végre kialakítja a műhelyét, és egy komolyabb találmányon kezdi törni a fejét. El is készül a repülő cipő, csakhogy ez már olyan okos szerkezet, hogy néha magától is szárnyra kel. Ebből aztán nagy kalamajka lesz…

 

 

Stone, Tamara Ireland: Klikk

Allie Navarro alig várja, hogy megmutathassa a legjobb barátainak az alkalmazást, amit a ProgramozóLányok táborban csinált. A CLICK'D összepárosítja a felhasználókat az érdeklődési köreik alapján, és elküldi őket egy bulis kincsvadászatra, aminek a végén egymást találhatják meg. És minden úgy is lesz, ahogyan számít rá; az iskola második napján már mindenki erről beszél. Allie nagyon élvezi a dolgot, és azt is, hogy sikeresebb, mint Nathan, a suli zseni programozója. Azonban amikor egy kis hiba csúszik a rendszerbe, és megvan az esély arra, hogy minden apphasználó összes titka kiderüljön, Allie-nek rendbe kell hoznia a dolgot, még akkor is, ha ez azt jelenti, hogy meg kell osztania a számítógéptermet Nathannel.

 

 

Weston, Carrie - Warnes, Tim: Borisz ​kempingezni megy

Azon a napon, amikor Kotyogi néni kempingezni viszi az osztályát, mindenki nagyon izgatott. Borisz a legnagyobb, a legbátrabb és a legsegítőkészebb kempingező mindenki közül. A nagy mackó akkor is képes cselekedni, amikor a többi kisállat veszélybe kerül. Mindenkinek kell egy olyan barát, mint Borisz!

 

 

Weston, Carrie -· Warnes, Tim: Borisz ​megmenti az előadást

Borisz és kis osztálytársai izgatottan készülnek az évzáró ünnepségre. Amikor a meghívott vendégek, a Tómelléki ovi kiscsoportosai elakadnak a sárban útközben, úgy tűnik, meghiúsul a várva várt esemény. Borisz azonban gyorsaságával, ügyességével, rátermettségével kiszabadítja a sárból a csöppségeket, és ezzel megmenti az előadást.

Borisz egy igazi hős!

 

Forrás: www.moly.hu