Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak

Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak
 

„Az olvasás segít élni, életben maradni, növelni az empátiát, a másik ember és a világ megértését.”

Vekerdy Tamás gondolatával indítjuk útjára könyvajánló sorozatunkat felnőtt és gyermek olvasók számára. Olyan témájú könyveket ajánlunk, melyek korosztályokon átívelve, a közös és az egyéni feltöltődés élményét közvetítik. Olvasásuk által gazdag információ-és ismeretanyag, valamint kreatív ötletek tárháza nyílik meg az érdeklődők előtt. Célunk, hogy az év minden szakában ünnepnapokon, valamint a hétköznapok sodrában élvezetes, tartalmas perceket éljenek át egyének és közösségek egyaránt.


Az elsőként ajánlott könyv témája a közös alkotás örömére, és az egyéni kifejezés módjára kíván rávilágítani.
 

Babos Eszter: Otthonos bábok - Bábos otthonok

Januárt írunk, ekkor az évszak adta lehetőségek egyike, a szellemi és gyakorlati kibontakozás otthonunk melegében. E könyv az alkotni vágyást és a játék összetartó szerepét emeli ki az olvasó számára. Szemléletes módon mutatja be a bábozást, egyszerű eszközök és sokszínű játéklehetőség felhasználásával. Középpontba állítja a gyermekek képzelőerejét, önismeretét, valamint az közös tevékenykedés felemelő élményét.
A szerző mindezek mellett rávilágít az életkori sajátosságokra, az örömszerzés általi fejlesztésre.
Játékos és szakmai vonatkozásban ír a bábok készítésének folyamatáról, a mesék kiválasztásáról, a történetek kitalálásáról. Kiemeli a gyermekek igényét, a fejlődésük adott szakaszának rajzolási és befogadási készségét, valamint az egészen kicsik bevonását az alkotás örömébe.

Az olvasó bepillantást kap a különböző bábtechnikák világába (árnyjátéktól a rongybabáig), és a játék dramaturgiai jellegébe. A gyermekszobában fellelhető kis hangszerek, és a lakás egyéb pontján található tárgyak általi zenélés életszerűvé teszik az előadni kívánt történetet. A szerző e játék pszichológiai erejét példával támasztja alá, köztük a közösségi sérelem megélését bábbal történő kifejezéssel.
A könyv hasábjait olvasva képet kaphatunk a kicsik bábos igényeiről és a bábművészet felnőttekre gyakorolt hatásáról, a képzelet tükrében barangolva.
Számos, hasznos gyakorlati tanács, művészeti megoldás, fantáziadús közös élmény megismerése és megélése teszi valóssá az otthonos bábokat, bábos otthonokat.

Tartson Ön is e könyv által megismert kreatív kis csapattal, akikre motiválólag hat az alkotás folyamatából és az eredmény okozta sikerélményből fakadó öröm megszerzése.