Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak 10.

„Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.”
Vekerdy Tamás


Szakács-Nagy Zsuzsa - Thalmeiner Tünde: Kerti Móka
Növénynevelés gyerekekkel

 

 

A természet az év minden szakában kínál szórakoztató és hasznos lehetőségeket kicsik és nagyok számára.

A kertészmérnök szerzők évszakokra lebontva taglalják a kertészkedéshez, e kedvelt időtöltéshez kapcsolódó ötleteket, környezetbarát eszközök használatát és az újrahasznosítás fontos lépéseit, ezzel is fejlesztve a gyerekek környezettudatosságát.  Csorba Vera kedves, játékos illusztrációival teszi szemléletessé e remek szabadidős tevékenység bemutatását. Helyszín a Szamóca Kiskertész Tanoda, ahol a magokból kiszökkenő hajtások növekedését és a termések születésének folyamatát ismerik meg a gyerekek. Saját kiskertben, vagy a lakások balkonjain kibontakozó gondos munkák eredményeként lelik örömüket e kreatív programokban, középpontban a környezetünkben élő növényekkel és állatokkal.

Tél: A hideg évszak beköszöntével a kertekben élő madarak védelmében a madáretetők fabrikálásának menete, valamint a csemegék kiválasztása is terítékre kerül. A játék fontos szerepet kap a könyv hasábjain, így került a papírdobozházba a lovacskák alá a befüvesített rét és színes papírból kismadár. A tejesdoboz szerepét tovább gondolva oázis alakítható ki egy téli csemege magjaiból, a datolyából. A csodás datolyapálma az oázis éke lehet. Az üres befőttesüvegekből egy kis hozzáértő varázslattal miniüvegház alakítható ki.

Tavasz: A tavaszi veteményeskert, és az egészséges étkezést szolgáló zöldségek termesztésének mozzanatai elevenednek meg a könyv lapjain. Az első napsugarak a kertészeket palánták ültetésére bátorítják, melyeket akár tojástartóban, vagy újságpapírból készült cserépben helyezhetnek el.

Nyár: Az év talán legkedveltebb évszaka a nyár, mely számos kincset rejteget a színpompás virágok, és a köztük repkedő pillangók tengerében. Ez utóbbit természetes anyagokból is hajtogathatják az ügyes kis kezek. A kertekben megtermő gyógynövényekből hűsítő limonádé is készíthető, élvezetesebbé téve a pihenést.

Ősz: Az esztendő napos hónapjaiban felnevelt csodás növények, főként virágok további életét kísérhetjük végig a teraszon és az ültetőedényekben. Az ősz népszerű termése a tök, melynek díszítése igazi kihívást jelenthet megfelelő kellékek felhasználásával. A nyár során megkedvelt kerti rovarok téli menedéke lehet a növényi anyagokból összeállított bogárszálloda.

A sok-sok kedves, bohókás tanács és ötlet, mind-mind egy külön kis világ létrehozását eredményezi a gyerekek számára, melyeknek megvalósítását elősegíti a kibontakozó képzelet, valamint a közös munka. E rajzokkal, színes képekkel, játékos bejegyzésekkel, kedves történetekkel és hasznos, új ismeretekkel teli könyv olvasói részt vehetnek egy igazi kerti mókában.