Könyvajánló kicsiknek és nagyoknak 9.

„Az olvasás segít élni, életben maradni, növeli az empátiát, a másik ember és a világ megértését.”
                                                                                                                                           Vekerdy Tamás

 

Finnanger, Tone: Tavaszváró kézműves ajándékok
25 elragadó tárgy: nyuszik, csirkék, bárányok és más tavaszváró kedvenc bemutatása


Kép forrása: www.moly.hu

 A zöldellő fák, madarak csicsergése, a szunnyadó kerteket felmelegítő napfényes órák mind-mind az inspiratív évszak eljövetelét, a tavasz érkezését jelzik. Jelentős ünnepünk, a Húsvét által megélhetjük az ébredező természet, a hagyományok és népszokások, valamint a megújulás pillanatait. 

A „Tavaszváró kézműves ajándékok” című kiadvány számos ötlettel szolgál kicsiknek és nagyoknak. E hónapok hangulatához igazodva a kézműves ajándékok és ünnephez köthető díszítések, tárgyak készítésével ismerteti meg az olvasót. A szerzők a skandináv országokban kedvelt letisztult, a természettel harmonizáló föld- és a natúr színeket, formákat jelenítik meg a könyv hasábjain, elhozva e távoli ízlésvilág egy szeletét. 
A nyitólapon a Húsvét eredetéről adnak rövid tájékoztatást a sorok, utalva e tavaszi ünnep vallási és lelket melengető jelentőségére. A húsvéti szimbólumok vászonból, színes fonalakból, és az azokat összefogó gombokból, kiegészítőkből kerülnek a középpontba, szabadságot adva a fantáziának, motiválva a család apraja-nagyját a közös alkotásra. Útmutatóval szolgál a felhasználandó textíliák terén, a kitömött figurák elkészítésének apró részleteit taglalva, melyhez a szabás és varrás, valamint a díszítések is hozzátartoznak. Beszédes, szép képek szemléltetik az otthon fellelhető anyagok, köztük a szalvéta és a farmer bátor alkalmazását. Így áll össze a sok-sok hosszú fülű nyuszi, a bárányok, tyúkok és a termékenységet jelző tojások társasága. A szerzők tovább gondolták a kedves kézműves alkotások sorsát, megfelelő környezetbe, szerepbe helyezve azokat, a felhasznált anyagokkal, színekkel, a természetből becsempészett ágakkal harmonizálva. A Húsvét és a közelgő Anyák napja, keresztelő és születésnap, egy-egy alkalom az ajándékozás terén, papírból varázsolt üdvözlőkártyák kíséretében. 
A mellékletben a közös munkát valós méretű sablonok sokasága könnyíti meg a szabás- varrás folyamatában.

Akik a PRAKTIKA könyvek e szép és hasznos kiadványát lapozgatják, számos, eddig ismeretlen tavaszváró ötletekre, az időtlenséget sugárzó terekkel és tárgyakkal való ismerkedés lehetőségére lelnek.