Új könyveink közül válogatunk (2018.10.16.)

Gál Mária: A holdtündér fátyla
A kötetben a gyermekek, valamint a nekik felolvasó vagy elmesélő felnőttek, továbbá valamennyi meséket kedvelő és szerető olvasónk az alábbi mesékkel ismerkedhetnek meg:
• A Holdtündér fátyla;
• A szépséges Elia, avagy a két tükör története;
• Ábrándka;
• A kis Győző és Rózsapír királykisasszony;
• Az Esthajnalcsillag;
• Hvar;
• Aranybirodalom - Feketeország
( A szöveg és a kép forrása: www.magyarmenedek.com)


Horváth Ildi: Irány Észak!
A törpecsalád levelet kap: szűk kis kuckójukból egy óriási, zegzugos lakásba költözhetnek az Északi-fennsíkon. Nagy az öröm, mert már alig fért el egymás hegyén-hátán a két eleven gyerek, Piros és Menyus, és apa meg anya is rég vágyott egy nyugodt sarokra.
Az Északi-fennsík ráadásul izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokat tartogat a kíváncsi törpegyerekeknek, hiszen erre lakik a nyuszipók, akinek kedvence az óriásrépa, a párduccsiga, aki mindent összenyálaz, no meg a félel-metes fennsíki húsimádó. A fiókok tömve vannak varázs-receptekkel, bogárlámpással, és apa egy titokzatos térképet is talál…
Horváth Ildi első saját mesekönyvének hősei őrzik az otthoni fejből mesélés összebújós, kedves hangulatát, miközben tele vannak fantáziával, ötlettel, humorral.

Kiss Noémi: Lámpaoltó pöttyös néni
Amália és Dodó ikerpár, a Kolumbusz utcában laknak. És hogy ki Pöttyös néni? Talán boszorkány, vasorrú bába? Furfangos, hóbortos öreg, aki mindig tettre készen a város felett lebeg? Bors néni vagy Csudálatos Mary távoli rokona? Egy biztos: pöttyös a pongyolája, felhőn lakik, fő foglalkozása pedig a lámpaoltás. De ért ő mindenhez, amire a gyerekek vágynak… – Dodó, Amália és Pöttyös néni csodálatos kalandokat és bonyodalmakat élnek át Budapesten, Zuglótól a Római partig, a Margitszigettől a Füvészkertig. Nem a Marson, hanem a Duna felett!
Kiss Noémi (Ikeranya, Sovány angyalok) első gyerekeknek szóló regényében egy ikerpár mindennapjai elevenednek meg: egy kis varázslattal – és Nagy Norbert csodálatos illusztrációival – fűszerezve. Óvodás és kisiskolás gyerekeknek ajánljuk.


Anti Saar: Így mennek nálunk a dolgok
Anti Saar 1980-ban született, az észtországi Tartuban él, íróként, fordítóként és játéktervezőként tevékenykedik.
Így mennek nálunk a dolgok című kötetéért 2013-ban az Észt Gyerekirodalmi Központ az év legkülönlegesebb gyerekkönyvének járó díjjal tüntette ki. A könyv azóta több nyelven is megjelent, és gyerekeknek szánt további művek követték.
Villu egy hangulatos észt városban él szüleivel és kisöccsével, a „fél három” éves Janekkel együtt. A tizennégy fejezetben Villu szemével láthatjuk a család hétköznapjait: megtudhatjuk, hogyan olvasnak, írnak és rajzolnak, hogyan főznek és hogyan esznek, hogyan mesélnek, hogyan autóznak, hogyan fekszenek le aludni, hogyan kerülnek veszélybe, hogyan fociznak és hogyan felejtenek el dolgokat.
A szerző – sokak szerint Janikovszky Éva világát idéző – történeteit Alvar Jaakson vidám illusztrációi is nagyban gazdagítják.

 
Tony Wolf: Mesél az erdő: a tündérekről
Az erdő minden lakója izgatottan várja a hat tündért, akik a törpék falujában fognak vakációzni. A fura járgányokon érkező hölgyek varázslatos meglepetéseket tartogatnak vendéglátóik számára. Alma, a torkos tündér fagylaltból és egyéb nyalánkságokból készít egy miniatűr falut. Csalán, a szúrós természetű tündér varázstükre mindent megdupláz, amit elé tartanak, Berkenye, a legöregebb tündér pedig egy égbe nyúló létrát varázsol, mert a törpék vágya, hogy eljuthassanak a Holdra. Hogy végül eljutnak-e oda, kiderül Tony Wolf népszerű sorozatának negyedik részéből.