Világunk gyöngyszemei az ERDŐK - Az erdők világnapja alkalmából könyvajánlót készítettünk gyerekeknek

Wohlleben, Peter: Érted a fák beszédét?
Kalandozások az erdőben

Mit gondolsz, vajon a fák is alszanak éjszaka? Hallottál már az erdő internetéről? Szerinted a szajkó vagy a mókus jegyzi meg jobban, hová rejtette a téli tartalékait?
Ha kíváncsi vagy minderre, és szeretnél még több elképesztő dolgot megtudni a fákról és az erdő lakóiról, tarts velünk ezen a felfedezőúton!

Fény derül az erdőlakók titkaira, megismerheted a szokásaikat és mindazokat a trükköket is, amelyeket a túlélés érdekében alkalmaznak.

 

Weinhold, Angela: Fedezd fel az erdőt! 

A Ravensburger népszerű Mit? Miért? Hogyan? gyermekkönyvsorozatának 40. kötetét lapozgatva az erdők élővilágával ismerkedhetnek az óvodások és a kisiskolások.

Megtudhatják többek között, milyen növények és állatok élnek a lombhullató és a tűlevelű erdőkben, mi az az őserdő, miért nőnek olyan magasra a fák, miért nem borítják el az erdőt a lehullott levelek, mit csinál az erdész, miért kell védeni az erdőket.
A könyv végén egy kivágható memóriajátékot is találnak.

 

 

Green, Jen: A fák varázslatos világa

Tudtad, hogy a fák föld alatti üzeneteket küldenek egymásnak, gondoskodnak a családtagjaikról, és megvédik magukat az ellenségeikkel szemben?

Kalandos sétánk során fedezzük fel közösen, mi mindenre képesek ezek a titokzatos, fáradhatatlan élőlények!

 

   

Socha, Piotr – Fák

Látogass el a fák különleges világába! Nézd meg, melyik a legmagasabb, a legöregebb és legvastagabb közöttük! Találkozz az entekkel, Ádámmal és Évával, Robin Hooddal és Buddhával!

Ismerd meg a favágó munkáját, és figyeld meg, milyen épületeket, hangszereket és járműveket lehet fából készíteni!
Ismerkedj meg az életfával, az emberevő fával és a szent…

   
Haag, Holger – Milyen az élet az erdőben?
85 állat és növény bemutatása

Tudod, hogyan határozhatod meg egy fa életkorát?
Láttál már rókavárat?
Valósághű A színes rajzok és a részletes leírások segítenek az állatok és növények gyors azonosításában.
Kipróbálható! Emlősök és rovarok, madarak, fák és növények – jól használható, egyszerű és otthon is megvalósítható ötletek a kis természetbúvároknak!
Nyisd ki és határozd meg!

A borító fülein rajzok mutatják be, hogyan ismerheted fel az állatok nyomait, és hogyan különböztetheted meg a fák kérgét.
   

Mertiny Andrea - Az esőerdő

A trópusi esőerdő a Föld egyik legcsodálatosabb élettere. Sehol másutt a Földön nem él ennyi növény- és állatfaj ilyen kis területen. Többségük ámulatba ejtő módszerekkel harcol az életben maradásért. Mi a fafojtó füge fortélya? Hol él a hárpia? Hogyan landol a repülő mókus?

Ilyen és ehhez hasonló izgalmas kérdéseket tárgyal ez a könyv, miközben szakszerűen szól az esőerdők növény és állatvilágának organikus egységéről, az egyes fajok egymásrautaltságáról, a civilizáció és az esőerdő kapcsolatáról.

   

Reichholf, Josef - Az erdő
A közép-európai erdők ökológiája

Túráink, kirándulásaink elsődleges színhelye az erdő. Az erdő, ahol vendégek vagyunk, de ahol jól is érezzük magunkat, beilleszkedve a környezetbe. Ez a könyv elmagyarázza az erdők működését, megérthetjük belőle miként működik ez az egyébként önfenntartásra hivatott életközösség. A könyv elolvasása után talán kicsit más szemmel megyünk majd ki az erdőbe, és talán jobban szívügyünknek érezzük az erdők védelmét.

A könyv kis formátumú, a közel 200 oldalas mű közérthetően, de tudományosan magyarázza el a közép-európai erdők ökológiájának összefüggéseit.

   

Fák
Kertben, parkban és a szabad természetben

A Földön, vízben, levegőben sorozat gazdagon illusztrált, világosan és jól szerkesztett kézikönyvei azoknak a természetkedvelőknek készültek, akik a világot meg is akarják ismerni, nemcsak járnak-kelnek benne. Első kötetünk a fák világába kalauzol a bevezetőben bemutatva, alaposan körüljárva a fa anatómiáját, életműködését, túlélési stratégiáját, biogeográfiáját, a biológiai rendszertan szerinti osztályozását, az ember és a fa kapcsolatát is. Az okos kézikönyv a leíró részben minden fajról a lapszélen külön névjegyet is tartalmaz, összefoglalva a legfontosabb tulajdonságokat: magasság, alak, kéreg, levél, virág, termés.
A tömör, jól érthető szöveget színes fotók illusztrálják, a fontos botanikai sajátosságokat színes rajzok mutatják be.

   

Mayer, Joachim - Milyen fa ez?
170 fa egyszerű meghatározása

Zsebméretű praktikus határozó. Előnye, hogy kis mérete és súlya lehetővé teszi, hogy magunkkal vigyük erdei barangolásainkra.
A könyv az Európában előforduló 170 legismertebb, leggyakoribb faj részletes leírását tartalmazza, minden fajról látványos, színes fotóval.

A különböző fák meghatározását színkód és a legfőbb jellemzők pontos leírása segíti.

   

Molnár Sándor - Börcsök Zoltán: Mesélnek a fák

"A mesék a fák színei között megsimogatják álmainkat. 
A lombjukat vesztő és őrző ágak sokszínű ruhája rejti a titkokat, amiket meglesni a tündérek társaságában érdemes.
Az ember, aki szereti a fát és a mesét, a tündérek szárnyán
repülve megszólítja a nagytermészetű óriásokat, a csendben
virágba boruló cseresznyéket, és hallja bölcs hangjukat.
Megérti őket, és segít nekünk abban, hogy közel kerülhessünk
titkaikhoz."

Cseh Gabriella, tűzzománc művész ajánlása

   

Az Erdők Meséi

Az Erdő számos csodát tartogat számunkra. Amikor rálépünk a zöld lombok rejtette ösvényre, mindez a szemünk elé tárul. Hogy megértsük mindazt, ami körülvesz bennünket segítségül hívhatjuk ezt a mesekönyvet, amelyet hivatásos meseírók, természetvédelmi szakemberek, valamint elkötelezett erdőmentők írtak.
Az óvodásokkal, kisiskolásokkal kiránduló szülők, vagy pedagógusok ebben a mesekönyvben számos rövid tanító-mesét találnak, amelyet néhány perc alatt felolvasva megismertethetik a gyerekekkel azt az erdei környezetet és annak szükségleteit, amelyet éppen felfedeznek.
Az Erdők meséi könyv – amit a kedves Olvasó most a kezében tart – egy kulcs, amely összeköti a gyermeket a felnőttel, az embert a természettel. Kulcs, amivel az Erdő csodáira nyíló kapukon nyerhetünk bebocsátást. Tanító meséink olyan rejtekhelyek, amelyekben a tudás kis magvait rejtettük el, a mese nyelvén.

   
Lovranits Júlia Villő - Bajban az öreg tölgy

Ne félj, Természet, jövünk!
Bodza Budapesten él, és imádja a fákat, virágokat, madarakat… egyszerűen az egész természetet.
Modern, vicces nagyijával együtt felcsapnak madárfigyelőnek. Kedvencük egy öreg tölgy, ami számtalan csodálatos madarat csalogat, és ezernyi más élőlénynek ad otthont.
Ám nagy baj van, a különleges tölgyet ki akarják vágni!
Bodzának és Nagyinak egyetlen esélye marad a megmentésére: ha felhívják rá az emberek figyelmét.
Ám ehhez egy csodálatos fotóval meg kell nyerniük egy frissen kiírt pályázatot.
Vajon sikerül megmenteni a környék legöregebb fáját?
És milyen további kalandok várnak rájuk a fotópályázat után?
Lovranits Júlia Villő biológus, író, népszerű mesemondó, akinek szívügye a természet megszerettetése. Vérbeli mesélő, aki szerint egy budapesti lakótelepen is karnyújtásnyira rejtőznek a csodák, csak ki kell nyitnunk szemünket, hogy meglássuk.
Tarts te is Bodzával, fedezd fel a világ lenyűgöző szépségét!
   
A könyvajánlók és a könyvborítók a www.moly.hu-ról származnak.