Zöld percek - Luca napi búza

Készíts Luca napi búzát!

Régi és még ma is élő hagyomány a Luca búza vetése, amely a karácsonyi ünnepkörhöz kapcsolódik, ezért Karácsonyi búzának is nevezik. Egyes helyeken (főként Őrvidék) Borbála napján (XII. 4.) kezdik a csíráztatást, ezért Borbála búzának is nevezik.

Legkorábbi előfordulási helyei: a Mediterráneum keleti fele és India ÉNy-i része közötti térségben összpontosulnak. A néprajzi szakirodalom többnyire Adonisz-kert néven tartja számon e rítust, amely Vajda László szerint Kisázsia déli részében és Szíriában visszavezethető az i. e. 17. sz.-ig. Egyiptomban a gabonacsíráztatás az Ozirisz-kultuszban játszott fontos szerepet. Az Adonisz-kultuszhoz kapcsolódva az i. e. 7. sz.-ban eljutott a görögökhöz, majd az i. e. 2. sz.-tól Itáliába is. Feltehető, hogy a Luca búzában különböző áttételeken keresztül az Adonisz-kultusz és bizonyos vonatkozásban a Démétér-kultusz nyomai őrződtek meg. 

A Luca búza-vetés első írásos magyar említése a 18. sz.-ból származik. Telegdi István Kolozsvár környékéről írja levelében:  „Sok jó régi szántóvető emberektől hallottam, hogy István Király napján, három edénykében, egy-egy kis egyféle búzát kell vetni, úgy hogy az egyik edény jegyezze: Szeptembert, a másik: Októbert, a harmadik pedig: Novembert, s minekutána kikél, nézze meg a gazda: melyik hónapot jegyző edénybeli búza mutatja magát, s abból vessen, mert nem vallja kárát...” 

Egyes helyeken gyertyát vagy pohárban égő olajmécsest állítanak a növekvő búza közepébe, s minél kevesebb fény szűrődik át a növekvő búzaszárak között, annál gazdagabb termést jelent. A karácsonyi ünnepek elmúltával a kicsírázott búzát a baromfival, szarvasmarhával szokták megetetni, hogy az állatok jövő évi gyarapodását, egészségét biztosítsák, vagy a rontástól megóvják.

December 13-án egy kisebb laposabb tálba búzát vetnek, azt a szoba ablakába teszik, és karácsonykor pedig a karácsonyfa alá állítják.  A kikelt búza sűrűségéből, magasságából lehet megjósolni, milyen lesz a következő évben a termés. 

Másfelől lehet azt is olvasni, hogy mindegyik cserépbe más-másfajta magot vetettek, és amelyik legszebben kikelt, abból a fajtából vetették következő évben a kenyérnek valót.

E szép hagyomány követésére buzdítunk mindenkit, hogy ezzel is meghittebbé tegyük az ünnepet.
 


Készíts Luca búzát a következők szerint:
Vegyél egy jó marék búzát.  Ha máshonnan nem jutunk hozzá, piacokon december elején biztos beszerezhetünk kis tasakokba csomagolt búzaszemeket.

Egy szép virágcserepet majdnem színültig töltünk virágfölddel, majd sűrűn megszórjuk a búzamaggal. A sűrű azt jelenti, hogy egy sorban, nem vastagabban, de teljesen takarja be a mag a földet. 

Vízzel permetezzük meg alaposan a magokat, majd vékonyan takarjuk be virágfölddel.

Állítsuk a cserepet vizes tálkába, hogy szívja fel a föld a vizet. Naponta többször is ellenőrizzük, hogy a föld teteje ne száradjon ki. Arra ügyelj, hogy ne csurogjon a víztől, mert akkor elrohadhatnak a szemek. Készítsétek együtt és figyeljétek, hogyan nő napról-napra a búzaszem.

Néhány nap után indul csírázásnak a mag, ekkor tegyük fényre, akár a szoba ablakába. A csíra a növekedés során  meg is emeli a rászórt virágföldet ezért nem érdemes vastagon takarni földdel. 

Ha kikelt, akkor már nem kell annyira ügyelni a nedvességre, hisz már van a növénykének gyökere, amivel a talajból nedvességet tud felvenni, és kevésbé érzékeny a kiszáradásra.

Karácsonyra szép és dús búza lesz belőle. Ha nagyon kusza, arany zsinórral összekötözhetjük, ollóval akár egyenesre is nyírhatjuk. A talaj nedvesen tartásáról ne feledkezzünk meg!

Ha nem locsoljuk túl, de nem is szárítjuk ki, akkor akár vízkeresztig nagyon szép maradhat.

Vigyázzunk, hogy ne öntözzük túl, mert akkor képes a benne lévő sikértartalom megkelni, majd beerjedni, és akkor annyi a jövő évi haszonnak.

Tehetsz egy fehér gyertyát a cserépbe és kösd át egy szalaggal, hogy feldíszítve méltó helyet foglaljon el a karácsonyfa alatt szentestétől.

Jó munkát kívánunk!

 


Felhasznált irodalom: 
            https://mek.oszk.hu/02100/02115/html/3-1391.html
            http://lexikon.katolikus.hu/L/lucab%C3%BAza.html
Képek: 
            https://lurkovilag.hu/vessunk-luca-buzat/
            https://ediholmi.blog.hu/2018/12/29/luca_buza-_kicsit_maskepp
            https://kistudos.blog.hu/2011/12/13/luca_nap_6