Zöld percek - A búza

A búza a Föld egyik legnagyobb területen előforduló gabonája, a sivatagok és a sarkvidékek kivételével szinte mindenütt termesztik. Kiemelkedik a többi gabona közül, hiszen azon kívül, hogy kenyeret, kiflit, zsemlét, kalácsot és még sok más finomságot készítenek belőle, még a ház körül élő állatok is szeretik!
Ők bizony mind szívesen fogyasztják: 

 


A leghosszabb ideje termesztett növények közé tartozik. A termesztés első ismert előfordulási helye a civilizáció bölcsőjének tekinthető termékeny félhold területére esik. A régészeti kutatások Egyiptom legrégibb emlékei között említik a búzát.


A vándorló életmódot folytató magyarság honfoglalását követően látta, hogy milyen termékeny földeken sikerült letelepedniük, hiszen Magyarország területén kivételes minőségű búzát tudtak termeszteni! 

Magyarországon az évszázados múltra visszatekintő magyar búzafajtákat, köztük a legnevesebbet, a „tiszavidéki”-t, az 1863. évi szörnyű aszály elpusztította és helyére lengyelországi búzafajták kerültek. A katasztrófának is köszönhetően az 1870-es években elkezdődött a mai napig tartó nagyobb hozamú magyar fajták sikeres nemesítése.


A magyar kenyerek klasszikus alapanyaga a búza. A kenyér sütése hagyományos kovászolással készült. A liszt átszitálása után a kovászt a liszthez keverték, és több órán keresztül érlelték, később pedig összegyúrták liszttel, sóval és vízzel, majd jöhetett a kelesztés. A kovászból mindig félretettek annyit, amennyi a következő sütéshez kellett.
A dagasztást rendszerint éjszaka végezték, majd tovább kelesztették a tésztát. 
Reggel szakajtókba szedték ki, itt pihentették tovább, amíg felfűtötték a kemencét. Sütőlapáton vetették a kemencébe a kenyeret, 
ami, akár több óráig is sült. 


Az asszonyok általában egy hétre előre sütöttek, többnyire szombaton, hogy a vasárnapi ebédre készen legyen a friss kenyér. 
Ünnepekre, különösen húsvétra tejjel, cukorral, tojással dúsított tésztából kelt kalács készült.


Felhasznált irodalom:
https://hu.wikipedia.org/wiki/B%C3%BAza
https://hu.wikipedia.org/wiki/Term%C3%A9keny_f%C3%A9lhold
https://csodasmagyarorszag.hu/cikkek/alapveto-elelmiszerunk-a-kenyer-de-mit-unneplunk-az-uj-kenyer-unnepen
https://hu.pinterest.com/