Zöld percek - Hóvirág

Hóvirág - a tél végének szimbóluma

 

E kedves, első tavaszi virágunkat sokféle névvel ismerik, a népi elnevezései között szerepel többek között az árvavirág, a hagyma-gyökerű fehér viola, a fehér tavaszika, a gergelynapi virág, a gyócsé és a hófehérke.

Valószínűleg már 3000 évvel ezelőtt is ismert volt a hóvirág. Homérosz Kr. e. 8. században keletkezett eposzában az Odüsszeusznak adott mérget a hóvirágból nyert készítménnyel semlegesítették. A görög mitológiában a hóvirághoz fűződik a Danaidák Ősanyjának, Iónak alakja. A hóvirág a keresztény kultúrában a reményt és egyben az elégtételt szimbolizálja.

Ezek a növények az amarilliszfélék (Amaryllidaceae) családjába tartoznak.

A hóvirág nemzetség (Galanthus) mintegy 20 fajból áll, és az északi féltekéről származnak. Hagymás növények és általában már tél végén, vagy kora tavasszal virágoznak, de léteznek ősszel virágzó fajok is. Ismerkedjünk meg néhánnyal közelebbről!

A hazánkban is honos kikeleti hóvirág (Galanthus nivalis) 10-25 cm magas, hagymás évelő. Hagymánként két szürkészöld, 8-20 hosszú levél található. Tél végén, a tőkocsányon a virágok egyesével bókolnak. Toktermése bogyószerű.

A hóvirágfélék nemzetségének másik kedvelt kerti faja a pompás hóvirág (G. elwesii), kevésbé fagytűrő, nagyobb termetű, szélesebb levelű, mint a kikeleti hóvirág, virága is nagyobb. Levelei szürkés zöldek. A kertészetekben leginkább vele találkozhatsz.

A levantei hóvirág (Galanthus fosteri) a Földközi-tenger keleti partvidékén, Libanon, Szíria és Törökország délkeleti részén, hegyvidéken honos. Hasonlít a pompás hóvirághoz, de levelei élénk zöld színűek. Nálunk csak az Alcsúti Arborétumban él jelentősebb állománya.

A redőslevelű hóvirág (Galanthus plicatus) Dél-Ukrajnából és Dobrudzsából származik. Február végén – március elején nyílik. Levelei a főbb erek mentén kissé redősek. 

Szintén kertészetekből szerezhető be a Voronov-hóvirág vagy széleslevelű hóvirág (Galanthus woronowii). Hazája Északkelet-Törökország és a Nyugat-Kaukázus vidéke. Magassága 30-40 cm, levelei 13-25 cm hosszúak és 13-21 mm szélesek. Görögországban látható talán a nemzetség legkülönösebb faja, ami októberben virágzik.

A kertészetekben bizonyára találkoztál már a telt virágú hóvirággal is, ahol kettőnél több lepelkör alakul ki a virágban.

Felhasználása a gyógyszeriparban egyre jelentősebb. A kikeleti hóvirágban található galantamin nevű anyag segít az izmok elernyedésében és a nyugodtabb, kiegyensúlyozottabb alvásban. A hagymájában lévő galantamin alkaloidot mozgásszervi betegségek kezelésére használatos gyógyszereknél használják fel, de az Alzheimer-kór kezelése során is vizsgálják hatását.

A hóvirág egyetlen hagymájának elfogyasztása is halálos lehet, mivel mérgező alkaloidokat tartalmaz, ezért nagyon körültekintőnek kell lennünk. A mérgezés tünetei lehetnek a hasfájás, hányás, hasmenés, súlyosabb esetekben légzési és szívpanaszok.
2001 óta az Európai Unióban védetté nyilvánították, amely azt jelenti, hogy nem szabad leszedni és hagymáját sem szabad áttelepíteni.

 

 

Felhasznált irodalom
https://kertlap.hu/hovirag/
https://www.lakaskultura.hu/kert/noveny-abc/hovirag/
https://www.kertelunk.hu/tavasz-hirnoke-a-hovirag.html

Képek:
https://pixabay.com/hu/images/search/h%C3%B3vir%C3%A1g/?pagi=4&