Zöld percek – A csipkebogyó

 

A hosszú, meleg nyár után megérkezett az ősz, ami bizony vegyes érzelmeket vált ki az emberekből. Van, aki egyáltalán nem örül neki, hiszen beköszönt ezzel együtt az esős, hűvösebb idő is. Aztán ott van a másik tábor, akik szinte vágynak erre az évszakra. Hogy miért? Mert gyönyörű, csodálatos, színpompás. Rengeteg növény erre az évszakra időzíti a terméseinek érlelését. Ezek közé tartozik a csipkebogyó is.

A csipkebogyót évezredek óta használják a népi gyógyászatban. Nem véletlen, hogy az orvoslásukról híres egyiptomiak és a maják is kincsként tekintettek rá. Szerencsére Magyarország egész területén megtalálható a hegy- és domboldalakon, erdőkben, kerítések mellett, vagy akár csatornapartokon is.

Népies nevei: csipke, csitkenye, hecsedli, hecserli, hecse(m)pecs, csicskenye, seggvakaró, bicske.

 

A csipkebogyó a vadrózsa vitamindús és gyógyhatású áltermése. Nyáron virágzik, a növény törzsén és ágain durva tüskékkel.

Az élénkpiros, fényes felületű csipkebogyó a húsos vacokból jön létre, aminek belsejében több kemény aszmagtermés kap helyet. Az első őszi fagyoktól kezdve lehet szüretelni.

Elsősorban a magas C-vitamin tartalmának köszönhető az ismertsége, de ezen kívül sokféle más vitamint is rejt a termése.

A benne található értékes antioxidánsok ugyancsak kedvezően hatnak a szervezetünkre.

Eredetileg Perzsiából származik, ám az évszázadok során az egész világon elterjedt.

Hazánkban kifejezetten gyakori: szinte bárhol ráakadhatunk a cserjés növényzetben, nemcsak az erdőben vagy erdőszéleken.

 

 

Ahhoz, hogy maradéktalanul élvezhessük a finom, húsos bogyók jótékony hatásait, érdemes megvárni, hogy az első őszi fagyok megcsipkedjék, ez után már finom, édes gyümölcsöt szüretelhetünk a bokrokról.

 

Vigyázni kell azonban vele, éles karmokkal védi a termést az idegenektől, legyen az ember, cinege vagy medve. Az ő karmait hívjuk tüskének. 
A keményebb bogyók teához ideálisak, míg az érettebb, puhább szemek inkább friss fogyasztásra, vagy lekvárnak, illetve szörpnek alkalmasak. Bár a túlérett bogyó kifejezetten édes, C-vitamin-tartalmának nagy része ekkorra már elvész.

 

Felhasznált irodalom:
https://benu.hu/cikk/tudjon-meg-mindent-a-csipkebogyo-jotekony-hatasairol
https://sokszinuvidek.24.hu/kertunk-portank/2022/09/25/csipkebogyo-kisokos-mikor-hogyan-miert-szedjuk/
https://www.gyogynovenysziget.hu/csipkebogyo
https://hu.pinterest.com/