Zöld percek - A sün

„Szúrós gombóc jár a kertben,
szusszan, pöffen minden percben.
Bokrok alját nézi sorra,

buzgón szaglász nedves orra. „Szúrós gombóc jár a kertben,
szusszan, pöffen minden percben.
Bokrok alját nézi sorra,

Hátán kócos a sok tüske,
megfésülné, de nincs tükre.
Nem nyúl hozzá, így is jó!
Úgy hívják, hogy sündisznó.”
                    (Gryllus Vilmos)


A kertekbe betévedő sünök mindig nagy örömet okoznak, azonban, ahogy kertünk más lakóit, vendégeit is érdemes jobban megismerni, úgy igaz ez a sündisznóra is. Ha már rendszeres látogató lesz, akkor egyes kerti munkákat nagyobb odafigyeléssel kell végezni. Elbújhat levélkupacok, összegyűjtött ágak alá, nehogy kárt tegyünk bennük munka közben. De nem csak bájos megjelenése, hanem haszna is van a kertben, hiszen a talajszinten mozgó kártevők nagy ellensége.

 

A közkedvelt kis tüskés állat egyáltalán nem kerüli az emberek társaságát. Miután beköltözik hozzátok a kertbe, előfordulhat, hogy annyira megszelídül, hogy ha hívjátok, előjön, és vígan elfogyasztja a neki tálalt csemegéket. Mivel szürkületi és éjszakai állat, legkönnyebben napnyugta után figyelhetitek meg. Ha valaki nyári estéken például a Balaton menti települések utcáin sétál, gyakran láthatja a lámpáktól gyengén megvilágított utcán éppen „átguruló” sünt. 

Ránézésre nem is gondolnád, de egy bizonyos dologban bizony a sün és a medve nagyon hasonlítanak egymásra:
Téli álmot alszik mindkettő!

Már említettük korábban, hogy elbújik a levélkupacok alá. Sokszor ő maga hordja a leveleket egy helyre, és megágyaz magának a téli pihenőre. Összegömbölyödik a puha levélágyon, tüskéi minden irányban szétmerednek, és kezdődhet a hosszú téli éjszaka.


A keleti sünt leggyakrabban csak a sün névvel jelölik. Főleg a mesékben szerepel gyakran a régies sündisznó elnevezés is. Egyéb népies nevei a sül és a tüskésdisznó, sünkutya vagy a kaktuszmalac.

 

Felhasznált irodalom:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Keleti_s%C3%BCn
https://www.megyeriszabolcskerteszete.hu/miert_kell_suni_a_kertbe
https://www.arcanum.com/hu/online-kiadvanyok/pannon-pannon-enciklopedia-1/magyarorszag-allatvilaga-4745/emlosok-47B5/16-000-tuske-vedelmeben-49A4/a-sunok-elete-49A7/?
list=eyJxdWVyeSI6ICJcdTAwZjZya1x1MDBlOW55IGlzdHZcdTAwZTFuIFx1MDBlOXMgYXogZWd5cGVyY2VzIG5vdmVsbGEifQ

https://hu.pinterest.com/