Zöld percek - A szarvasbőgés

 
Ha szeptember, akkor szarvasbőgés! De mit is csinálnak ilyenkor a gímszarvasok, mi történik az erdők rejtekén és hogyan lehetünk részesei a természet egyik legcsodálatosabb előadásának?

A szarvasbőgés az ősz egyik legmegkapóbb és legmisztikusabb jelensége.
A gímszarvas párzási időszakát nevezzük így, ami az időjárástól és földrajzi viszonyoktól függően augusztus végétől szeptember végéig tart.
A szarvasbika jellegzetes hangja a szarvastehenek terelgetését szolgálja, és jelzés a többi bikának arról, hogy ki a hárem ura. A szarvasbőgés a vadászok egyik legkedvesebb ünnepnapja.

A bikák a bőgés alapján szereznek információt egymás erejéről és elszántságáról. A bőgés tehát már egyfajta versengés közöttük.
 

A HARC

Amennyiben hang alapján a vezér hasonlóan erősnek ígérkezik, mint a trónkövetelő, úgy utóbbi felkeresi ellenfelét. A találkozás során felmérik egymás erejét egy párhuzamos séta során, ahol egymás mellett ballagva, bőgve, agancsot mutogatva próbálják eldönteni, melyikük a rátermettebb. Amennyiben még itt sem egyértelmű, hogy melyikük az erősebb, úgy összecsapnak az agancsok, megkezdődik a birkózás.

Ha szeretnél élőben szarvasbőgést hallgatni, érdemes segítséget kérni szakemberektől, mert ezek a csodás állatok bizony könnyen elrejtőznek az emberi szem elől.

Ugye, milyen jól elrejtőzik?
 

Ezt az állami erdőgazdaságok, nagyobb vadgazdaságok vezetett túráin a szarvasok zavarása nélkül, vadászok segítségével megteheted. Ebben az időszakban általában részleges erdőlátogatási tilalom van, így kevés kivételtől eltekintve ezeken a túrákon élvezhetjük az erdőben felzendülő szarvasbikák hangját.
A szarvasbika bőgését lehet utánozni műanyag cső, szürkemarha tülök, triton csiga vagy bármilyen olyan eszköz segítségével, amely a hangot felerősítheti.
Aki már nagyon ügyes ebben a tevékenységben, akár versenyezhet is a többi hangutánzóval, sőt, már Szarvasbőgő Európa Bajnokságot is tartanak!

Ha nem sikerült utánoznod, akkor az alábbi videókon meghallgathatod a szarvasok erős hangját:
https://www.youtube.com/watch?v=jOOqUN2-57M
https://www.youtube.com/watch?v=i0hAvPTIsgI
https://www.youtube.com/watch?v=y7bmKPWfZy0

 

Felhasznált irodalom:
https://erdeiprogramok.hu/2016/08/28/szarvasboges-10-kerdes-10-valasz/
https://www.modernavendeghaz.hu/blog/a-szarvasboges-varazsa/
https://vadaszerdo.blog.hu/2023/08/22/szarvasboges_turak_651
https://pixabay.com/hu/
https://hu.pinterest.com/