Zöld percek – A szőcei tőzegmohás láprét


A Szőce falu közelében, a Szőce-patak völgyében található, ez a nagy kiterjedésű láprét, az Őrségi Nemzeti Park egyik leghíresebb és legjelentősebb, fokozottan védett része. Egy természetvédelmi kutatóház is működik itt. 

Az Őrségben elhelyezkedő település nevét már 1286-ban megemlítik. A falutól északra vezetett egy fontos útvonal, amit Király útnak is neveztek. A középkorban ez az út kötötte össze Magyarországot Itáliával. Régi néphagyomány, hogy a tatárok elől menekülő IV. Béla király ezen az úton menekült, illetve a falun átfolyó Szőce patakból itatta meg közben a lovát.
Ez látszik is a település címerében:

Szőce címere


A természetvédelmi terület legértékesebb része a völgytalpon húzódó rétek láncolata — ezt a helybéliek „széles víznek”, illetve „széles vízi rétnek” nevezték el. 
A völgyet és természeti értékeit először Pócs Tamás biológus mutatta be 1958-ban. Megállapította, hogy a völgy Magyarország egyetlen tőzegkákás lápja, a tőzegeper (Comarum palustre) egyetlen hazai előfordulási helye. 


Tőzegmoha


A láprétet meglátogatni áprilisban és májusban érdemes, hiszen ekkor csodálhatjuk meg leginkább színeit, gyönyörű virágait. A kiépített pallós tanösvényen szabadon bejárható, de a nemzeti park munkatársai is körbevezetik az érdeklődőket.


Mivel védett természeti érték, a növények védelme érdekében pallósort építettek ki, ezeken kell végig haladni. A pallóról lelépni nem szabad, eső után pedig óvatosan kell haladni, mert csúszós. Ha csoportosan érkezünk, a nemzeti park biztosít szakvezetést is, érdemes igénybe venni.


 


Pár példa az itt megtalálható ritka növényekre:

Láp vagy mocsár?

A lápokat más vizes élőhelyektől alapvetően az különbözteti meg, hogy a bennük élő növények elhaló részei nem bomlanak le, hanem tőzeggé alakulnak. A lefolyástalan területen kialakuló láp vízszintje közel állandó, ami elzárja a levegőt a bomló növényi részektől, megfelelő közeget kialakítva a tőzegesedésnek. A lápokkal szemben a mocsarak időnként kiszáradnak, és a bennük képződött növényi törmelék lebomlik, nem képződik belőle tőzeg. 

Szőce Őrimogyorósd és a Vadása-tó közelében helyezkedik el, könnyen megtaláljuk. A tanösvény eredeti kiindulópontja a szőcei tőzegmohás láprét északi vége (GPS: 46.899599, 16.572713), végpontja pedig a Lápok Háza (GPS: 46.896654, 16.573792).

Itt megtekinthetsz egy rövid bemutatót a területről:
https://www.youtube.com/watch?v=GA8lf8Voxm4&ab_channel=%C5%90rs%C3%A9giNemzetiPark


Felhasznált irodalom:
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C5%91cei_t%C5%91zegmoh%C3%A1s_l%C3%A1pr%C3%A9t
https://www.elmenynektek.hu/szocei-tozegmohas-lapret-es-tanosveny/
https://www.turistamagazin.hu/blog-bejegyzes-1/a-lapok-titokzatos-vilaga-seta-a-szocei-lapreten
https://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C5%91ce
https://hu.pinterest.com/
https://femina.hu/utazas/szocei-tozeglap/